‘Ik voelde me als patiënt echt gezien’

Gert-Jan van Ginkel (20) vertelt over zijn behandeling van een gescheurde voorste kruisband en een ingescheurde binnenste knieband op de afdeling orthopedie.

Mei 2019

Op 24 november 2018 heb ik tijdens een voetbalwedstrijd mijn voorste kruisband afgescheurd en mijn binnenste knieband ingescheurd. Ik wist gelijk dat het ‘mis’ was vanwege een hard knakkend geluid. Getipt door een kennis, koos ik voor Ziekenhuis Gelderse Vallei. Gelukkig kon ik 3 dagen later al op de polikliniek terecht bij orthopedisch chirurg Wybren van der Wal. Ik had gelijk een goede klik met deze arts. De MRI bevestigde de eerste diagnose, namelijk een afgescheurde voorste kruisband en een ingescheurde binnenste knieband. Om de binnenste knieband te laten herstellen, kreeg ik een brace voor 24 uur per dag. Daarnaast moest ik 6 weken trainen om het vocht uit de knie te verdrijven en de kracht in de spier terug te krijgen.

Gelijk bewegen

Op 15 januari ben ik geopereerd. Dr. Van der Wal heeft een van mijn hamstringpezen gebruikt voor het maken van een nieuwe voorste kruisband. Na de operatie had ik veel pijn en was mijn knie enorm dik. Desondanks moest ik mijn knie gelijk bewegen. De medicatie zorgde ervoor dat ik mijn oefeningen kon doen. De opname duurde circa 24 uur: ik mocht naar huis toen ik geplast had en trap kon lopen. Hoewel de opname kort was, heb ik deze als heel prettig ervaren. Ik kijk met een positief gevoel terug op de begeleiding en zorg die ik heb gekregen van dr. Van der Wal, de verpleegkundigen en fysiotherapeut. Ondanks dat ze druk waren, namen ze toch ruim de tijd om mijn vragen te beantwoorden. Ik voelde me als patiënt erg gezien.

Voorspoedig herstel

Eenmaal thuis ben ik gelijk gestart met fysiotherapie. Ik leerde met krukken lopen en mocht na verloop van tijd starten met fietsen. Doel van het fietsen is dat je binnen 4 tot 6 weken je knie weer goed kunt bewegen. Mijn herstel verliep heel soepel: ik kon na 2,5 week al zonder krukken lopen terwijl dit normaal 4 weken duurt! Je merkt pas als je weer kunt lopen wat het effect is van goed trainen voor de operatie. Het principe Better in Better out werkt echt!

Voordat je weer kunt sporten ben je 9 tot 12 maanden verder. Helaas duurt het nu dus nog een half jaartje voordat ik weer kan voetballen, boksen en fitnessen. Het heeft tijd nodig voordat de kruisband vanbinnen is vastgegroeid. In 2020 ga ik starten met de Koninklijke Militaire Academie. Tegen die tijd verwacht ik weer in topvorm te zijn.’

Meer weten