Verpleegafdeling
- ${title}
Ouderengeneeskunde (geriatrie)
Welkom op de afdeling ouderengeneeskunde! De afdeling ouderengeneeskunde biedt hoogwaardige, patiëntgerichte zorg aan kwetsbare ouderen. Ouderen hebben vaak meerdere aandoeningen tegelijk. Daardoor hebben zij een verhoogd risico op complicaties. Op onze afdeling is aandacht voor het functioneren op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied.
Web Content Viewer
- ${title}
Door de combinatie van lichamelijke, geestelijke en sociale problemen kan een onduidelijk ziektebeeld ontstaan. Dit kan het functioneren belemmeren. De klinisch geriater is een specialist die probeert te achterhalen welke klachten bij het normale verouderingsproces horen en welke klachten door specifieke ziekten worden veroorzaakt. Hij of zij bepaalt ook welke onderzoeken er voor u nodig zijn, zonder u daarmee teveel te belasten. De behandeling is vooral gericht om u zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. De geriater werkt samen met verschillende zorgverleners om de problemen op te lossen. De zaalarts komt dagelijks bij u langs.
Op de afdeling ouderengeneeskunde werken geriaters, (internisten, chirurgen), zaalartsen, gespecialiseerde verpleegkundigen geriatrie, verpleegkundigen, verzorgenden, leerlingen, stagiaires, zorgassistenten, afdelingssecretaresses en een activiteitentherapeut. De artsen en verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in kwetsbare ouderen en hun problematiek. Zij hebben algemene kennis over veelvoorkomende interne, reumatologische en chirurgische aandoeningen bij ouderen. Er is een nauwe samenwerking met onder meer fysiotherapeuten, diëtisten, logopedisten, ergotherapeuten en maatschappelijk werkers. Twee keer per week wordt er voor geriatrische patiënten een multidisciplinaire bespreking gehouden waarin onder ander wordt besproken welke (vervolg)zorg nodig is.
Op onze afdeling zijn 20 bedden. Bij elke patiënt beoordelen we samen met de mantelzorger(s) welke zorg er nodig is en wat de mantelzorger hierin kan betekenen. Op de afdeling is daarom ook ruimte voor mantelzorgers. Het is voor uw familie/naaste mogelijk om deel te nemen aan de zorg. Uw partner/naaste speelt een belangrijke rol in het bieden van optimale zorg. Uw naaste kent u tenslotte het beste. U kunt denken aan hulp bieden bij het eten en drinken, hulp bij het uit bed komen of samen een rondje lopen.
Wij begeleiden en ondersteunen onze patiënten zo optimaal mogelijk, vanaf het moment van opname tot en met het ontslag. Bij elke patiënt is een contactpersoon nodig. Op werkdagen belt de arts of de verpleegkundige met de eerste contactpersoon tussen 11.00 uur en 15.00 uur over de huidige situatie. Tijdens de opname vindt er ook een gesprek met de arts plaats.
De opnameduur is zo kort mogelijk, maar hangt af van uw situatie. De eerste dagen van uw opname worden uw problemen in kaart gebracht en eventuele onderzoeken verricht. Zo kunt u onderzocht worden op vallen, ondervoeding en lichamelijke beperkingen. Na deze onderzoeken bespreekt uw arts de behandeling met u en uw contactpersoon. Tijdens dit gesprek is er natuurlijk ook gelegenheid om vragen te stellen. Uw arts betrekt zowel u als uw contactpersoon bij de behandeling. Wanneer u de behandeling heeft afgerond, kunt u weer naar huis. In overleg met andere hulpverleners wordt er tijdens uw opname gekeken of er speciale voorzieningen nodig zijn in uw thuissituatie.
Onze patiënten kunnen op doordeweekse dagen meedoen aan activiteitentherapie. Tijdens de activiteitentherapie zijn er activiteiten om het cognitief functioneren te observeren en te bevorderen. De verpleegkundige en activiteitentherapeut bepalen of de patiënt hiervoor in aanmerking komt. Dit doen zij in overleg met de patiënt en eventueel met de mantelzorger.
HELP is onze aanvullende zorg voor ouderen. HELP staat voor Hospital Elder Life Program. Door het HELP-programma krijgen oudere patiënten die risico lopen op acute verwardheid (delier) extra persoonlijke en ondersteunende aandacht van vrijwilligers tijdens de ziekenhuisopname. Deze vrijwilligers voeren dagelijks activiteiten uit om de ouderen te helpen.
Als uw naaste vrij plotseling in de war is als u op bezoek bent, vraag dan de verpleegkundige wat u het beste kunt doen. Als we de oorzaak weten, kunnen we deze behandelen en zal het delier ook langzaamaan verbleken. De periode van verwardheid kan variëren van enige uren tot weken. Deze periode is afhankelijk van de volgende factoren: ernst van lichamelijke aandoening, de leeftijd van de patiënt en de conditie van de patiënt.
Een vrijheidsbeperkende interventie is een maatregel die beperkende gevolgen heeft voor de individuele vrijheid van patiënten. Deze kunnen worden ingezet als de patiënt bijvoorbeeld een delier heeft, onrustig is of valgevaarlijk is. We vragen u om toestemming om VBI in te zetten, dit gebeurt al tijdens de anamnese of achteraf als de onrust acuut is ontstaat voor veiligheid van de patiënt.
Lees meer over wat u kunt doen op het gebied van voeding, bewegen en slaap in de folder van de afdeling ouderengeneeskunde.
Web Content Viewer
- ${title}
Patiëntgericht verplegen
Wij begeleiden en ondersteunen onze patiënten zo optimaal mogelijk, vanaf het moment van opname tot en met het ontslag. De regie blijft zoveel mogelijk bij de patiënt. Wij noemen dit: patiëntgericht verplegen. De patiënt heeft een vast aanspreekpunt tijdens elke verpleegkundige dienst.
Lichaamsbeweging stimuleren
Wij stimuleren patiënten om zoveel mogelijk zelf te doen. We streven tijdens de opname naar behoud van functionaliteit of zelfs verbetering hiervan. In de zorg en behandeling is veel aandacht voor voeding, bewegen en cognitieve (geheugen) training. Op de afdeling is een activiteitenruimte en een oefenzaal. Deze ruimtes zijn ook toegankelijk voor mantelzorgers en bezoek. Zo werken we samen actief aan herstel van onze patiënten.