Pijncentrum Ziekenhuis Gelderse Vallei

Wanneer u pijnklachten heeft die niet eenvoudig te behandelen zijn, kan uw huisarts of specialist u doorverwijzen naar het Pijncentrum Ziekenhuis Gelderse Vallei. Een multidisciplinair team van anesthesiologen, pijnconsulenten en assistenten pijnbehandelingen staat voor u klaar om u de best mogelijke zorg te bieden.

Pijncentrum Ziekenhuis Gelderse Vallei richt zich op het behandelen van patiënten met acute pijn, chronische pijn en pijn als gevolg van kanker. Het doel van de behandelingen is het verminderen van de pijn. Binnen dit specialisme doen we geen onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de pijnklacht. Denk aan radiologisch onderzoek zoals een MRI of het maken van een röntgenfoto. Hiervoor werken we samen met andere specialismen.

Pijnklachten

Bij het pijncentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei worden patiënten met een grote diversiteit aan pijnklachten gezien en behandeld:  

  • rug- en nekpijn met uitstraling naar benen en armen 
  • littekenpijn  
  • buikwandpijn  
  • pijn aan het bewegingsapparaat  
  • pijn door gordelroos  
  • pijn als gevolg van kanker

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om de pijn te verminderen:  

  • pijnstillende medicijnen: er zijn diverse soorten pijnstillers voor verschillende soorten pijn. Vaak wordt een combinatie van pijnstillers voorgeschreven.  
  • injecties en zenuwblokkades: met een plaatselijk verdovingsmiddel en/of ontstekingsremmend medicijn wordt de geleiding van pijn naar de hersenen onderbroken en de zwelling/irritatie rond de zenuw verminderd.  
  • plaatselijke behandelingen: afhankelijk van de grootte van het pijnlijke gebied kunnen crèmes of pleisters de pijn verminderen. Ook wordt er vaak gebruikgemaakt van TENS-apparaat dat een lichte elektrische prikkel afgeeft.

Omgaan met pijn

Pijn kan een sterke invloed hebben op de kwaliteit van uw leven. Het kan zijn dat u door uw pijnklachten minder kunt doen en minder kunt genieten. U kan vermoeid raken en genoodzaakt zijn om uw manier van leven aan te passen. Pijn is een klacht die niet altijd zichtbaar is, maar wel steeds aanwezig.

Het is niet altijd mogelijk de pijn volledig weg te nemen. Als u chronische pijn heeft, is het belangrijk dat u de controle over uw leven behoudt of terugkrijgt. Het is van belang dat u leert omgaan met de pijn in het dagelijks leven. Uw pijn verdwijnt misschien niet helemaal, maar het is vaak mogelijk om de pijn te verminderen en de kwaliteit van uw leven te verbeteren.

Mogelijk komt u in aanmerking voor het pijn educatieprogramma. Daar leert u hoe u om kunt gaan met chronische pijn in het dagelijks leven. Uw arts bespreekt met u of dit een geschikt programma voor u is. 

Een afspraak bij het Pijncentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei 

Voor het maken van een afspraak bij het pijncentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft u een verwijizing nodig van de huisarts of een medisch specialist. 

Dit is nodig wanneer u voor het eerst naar het pijncentrum komt, wanneer u nieuwe klachten heeft of wanneer uw dossier al was gesloten. 

Wij vragen, voorafgaand aan uw intakegesprek op het Pijncentrum, om digitaal een aantal uitgebreide vragenlijsten in te vullen. Deze helpen ons in uw behandeling. Meer informatie hierover leest u onder het hoofdstuk Vragenlijst in eZorg. Bekijk de video rechts op deze pagina om te zien wat MijnZGV is en hoe eZorg er uit ziet.