Preoperatieve polikliniek

In de folder 'Behandeling of onderzoek onder anesthesie' leest u meer informatie over de verschillende vormen van anesthesie en het nuchterbeleid.

Algehele anesthesie (narcose)

U krijgt een zuurstofmasker op. Via een infuus geven wij u medicijnen waardoor u in slaap valt. De chirurg opereert u terwijl u slaapt. Na de operatie maken wij u wakker. Daarna kunt u zich nog wat slaperig voelen.

Spinaal (ruggenprik)

Met een prik onder in uw rug verdoven wij uw onderlijf vanaf de navel. De ruggenprik is niet pijnlijker dan een gewone injectie. U kunt uw onderlijf niet meer bewegen. Tijdens de operatie blijft u wakker. U kunt eventueel rustgevende medicatie krijgen. Tussen u en het operatiegebied zit een doek. U ziet niets, maar u kunt de chirurg wel horen. Na de operatie is de ruggenprik binnen enkele uren uitgewerkt.

Verdoving arm of onderbeen en voet

Met hulp van echografie geeft de anesthesioloog u een injectie in uw oksel, hals, of knieholte. Uw arm of onderbeen en voet zijn gevoelloos en u kunt ze tijdelijk niet bewegen. Tijdens de operatie blijft u wakker. U kunt eventueel rustgevende medicatie krijgen. Tussen u en het operatiegebied zit een doek. U ziet niets, maar u kunt de chirurg wel horen.

Na de operatie werkt de verdoving tot soms wel 24 uur na. Daardoor heeft u geen pijn direct na de operatie. Het betekent ook dat uw arm of onderbeen weinig kracht heeft. U kunt deze die dag niet gebruiken.

Verdoving schouder

Bij een schouderoperatie adviseren wij een extra pijnstillende injectie in uw hals. Deze zorgt ervoor dat uw schouder en arm tot 24 uur verdoofd blijven. Daardoor ervaart u na uw operatie geen pijn. U heeft echter ook minder kracht in uw arm, waardoor u het die dag niet kunt bewegen. Deze verdoving is niet voldoende om u te kunnen opereren. U krijgt dus ook algehele anesthesie.

Epiduraal (pijnstilling via slangetje in rug)

Bij sommige buikoperaties kan een pijnstilling met een epidurale catheter. De anesthesioloog prikt een naald tussen uw ruggenwervels en laat een dun slangetje achter. Hierdoor krijgt u continu pijnstillende medicatie. Zo ervaart u na uw operatie zo min mogelijk pijn. U kunt gewoon bewegen, de medicatie is alleen pijnstillend. Het is niet voldoende om u te kunnen opereren. U krijgt dus ook algehele anesthesie.

Nuchter zijn voor een operatie

In principe mag u in de uren voor uw operatie (ongeacht de afgesproken anesthesietechniek) niet meer eten of drinken. U moet nuchter zijn om veilig de anesthesie te kunnen verzorgen. Wat dit voor u betekent, leest u op deze pagina. De tijden die hiervoor gelden kunt u nalezen in de folder 'behandeling of onderzoek onder anesthesie'. Meer uitleg over het nuchterbeleid rondom uw operatie krijgt u tijdens het preoperatief spreekuur te horen.