Reuk- en smaakcentrum

Wanneer u zich heeft aangemeld voor het reuk- en smaakcentrum, ondergaat u een uitgebreid onderzoeksprotocol op de afdelingen KNO en radiologie. De uitkomsten van de onderzoeken gebruiken we om de juiste diagnose en prognose te stellen.

Afspelen
uitleg reuk- en smaakonderzoeken
Afspelen
Uitleg smaakonderzoeken

Voordat u het reuk- en smaakcentrum bezoekt, is het noodzakelijk dat u een aantal vragenlijsten op internet invult. Deze lijsten geven ons vooraf informatie en inzicht in uw problemen rondom reuk en smaak. De vragenlijsten zijn beschikbaar via eZorg. U ontvangt (na aanmelding bij het reuk- en smaakcentrum) per e-mail een uitnodiging. Als u geen gebruik maakt van internet, ontvangt u een papieren vragenlijst. Deze vult u thuis in en neemt u mee bij uw eerste afspraak. Wilt u hier gebruik van maken, geef dit dan aan bij een medewerkers van de polikliniek.

In E-zorg vindt u alle informatie over de onderzoeken en de voorbereidingen die u hier eventueel voor moet treffen. Zorg dat u deze informatie goed doorleest. Zo bent u goed voorbereid en weet u wat u te wachten staat tijdens uw bezoek aan het reuk- en smaakcentrum. U vindt E-zorg in uw MijnZGV omgeving. 

Om een goed beeld te hebben van uw situatie, krijgt u diverse onderzoeken. 

Reuktest 

Tijdens uw bezoek kunnen er twee reuktesten afgenomen worden, dat is met stiften en met reukpoeders. De test met de stiften bestaat uit drie onderdelen, waarbij u aan verschillende geurstiften moet ruiken. Met deze test wordt gemeten hoe goed u geuren kunt identificeren, bij welke intensiteit u geuren kunt ruiken en hoe goed u geuren van elkaar kunt onderscheiden. Tijdens deze test kunt u geblinddoekt worden. De test met de reukpoeders is een tweede manier om te meten hoe goed u geuren kunt identificeren. Bij deze test krijgt u verschillende poeders toegediend via uw tong.

Smaaktest

Met een smaaktest meten wij hoe goed u zoet, zout, zuur en bitter kunt onderscheiden. De test bestaat uit papieren strookjes die één voor één op uw tong gelegd worden. Uit de strookjes komt een smaak vrij.

MRI-scan

Afhankelijk van uw situatie kunt u ook een MRI-onderzoek krijgen. Tijdens dit onderzoek ligt u in de MRI-scanner. Er kunnen twee scans gemaakt worden: een structurele scan en een functionele scan. De structurele MRI-scan is een soort foto van uw hersenen. Hierop worden alle structuren in uw hersenen weergegeven. De functionele MRI-scan geeft activiteit in uw hersenen weer. Tijdens deze scan krijgt u een aantal geuren toegediend via uw neus. De MRI meet uw reactie op deze geuren.

Scopie van de mond- en neusholte

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een KNO-arts. Er wordt met een dun slangetje in uw neus en mond gekeken om in beeld te krijgen hoe de neus- en mondstructuren eruit zien.

Retronasale test
Retronasale test
Smaaktest
Smaaktest
Lichamelijk onderzoek
Lichamelijk onderzoek
Reuktest met blinddoek
Reuktest met blinddoek
Reuktest
Reuktest

Uitslagen van de onderzoeken

Tijdens de individuele onderzoeken krijgt u (nog) geen informatie over de uitslagen. U krijgt de uitslag telefonisch of u heeft aan het einde van uw bezoek een gesprek met een KNO-arts. Hierin worden de uitslagen besproken en krijgt u een advies- en/of behandelplan op maat.

Uniek reuk- en smaakcentrum

Het reuk- en smaakcentrum is in juli 2015 geopend en is het enige centrum voor patiënten met reuk- en smaakstoornissen in Nederland. Binnen het reuk- en smaakcentrum werken Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit samen aan de beste zorg voor en kennis over reuk- en smaakstoornissen.

Meer informatie over het reuk en smaakcentrum op www.reukensmaakcentrum.nl

Afspelen
Animatievideo neusendoscopie (kijkonderzoek in de neus)
Afspelen
Instructievideo reuktraining
Potjes met geuren voor de reuktraining
Potjes met geuren voor de reuktraining