Reuk- en smaakcentrum

Wanneer u zich heeft aangemeld voor het reuk- en smaakcentrum, ondergaat u een uitgebreid onderzoeksprotocol op de afdelingen KNO en radiologie. De uitkomsten van de onderzoeken gebruiken we om de juiste diagnose en prognose te stellen.

Voorbereiding van het onderzoek

Voordat u het reuk- en smaakcentrum bezoekt, is het noodzakelijk dat u een aantal vragenlijsten op internet invult. Deze lijsten geven ons vooraf informatie en inzicht in uw problemen rondom reuk en smaak. De vragenlijsten zijn beschikbaar via eZorg. U ontvangt (na aanmelding bij het reuk- en smaakcentrum) per e-mail een uitnodiging. Als u geen gebruik maakt van internet, ontvangt u een papieren vragenlijst. Deze vult u thuis in en neemt u mee bij uw eerste afspraak. Wilt u hier gebruik van maken, geef dit dan aan bij een medewerkers van de polikliniek.

Informatie in E-zorg

In E-zorg vindt u alle informatie over de onderzoeken en de voorbereidingen die u hier eventueel voor moet treffen. Zorg dat u deze informatie goed doorleest. Zo bent u goed voorbereid en weet u wat u te wachten staat tijdens uw bezoek aan het reuk- en smaakcentrum. U vindt E-zorg in uw MijnZGV omgeving. 

Onderzoeken in het ziekenhuis

Om een goed beeld te hebben van uw situatie, krijgt u diverse onderzoeken:

  • reuktest: tijdens uw bezoek kunnen er twee reuktesten afgenomen worden, dat is met stiften en met reukpoeders. De test met de stiften bestaat uit drie onderdelen, waarbij u aan verschillende geurstiften moet ruiken. Met deze test wordt gemeten hoe goed u geuren kunt identificeren, bij welke intensiteit u geuren kunt ruiken en hoe goed u geuren van elkaar kunt onderscheiden. Tijdens deze test kunt u geblinddoekt worden. De test met de reukpoeders is een tweede manier om te meten hoe goed u geuren kunt identificeren. Bij deze test krijgt u verschillende poeders toegediend via uw tong.
  • smaaktest: met een smaaktest meten wij hoe goed u zoet, zout, zuur en bitter kunt onderscheiden. De test bestaat uit papieren strookjes die één voor één op uw tong gelegd worden. Uit de strookjes komt een smaak vrij.
  • MRI scan: afhankelijk van uw situatie kunt u ook een MRI onderzoek krijgen. Tijdens dit onderzoek ligt u in de MRI-scanner. Er kunnen twee scans gemaakt worden: een structurele scan en een functionele scan. De structurele MRI-scan is een soort foto van uw hersenen. Hierop worden alle structuren in uw hersenen weergegeven. De functionele MRI-scan geeft activiteit in uw hersenen weer. Tijdens deze scan krijgt u een aantal geuren toegediend via uw neus. De MRI meet uw reactie op deze geuren.
  • scopie van de mond- en neusholte: dit onderzoek wordt uitgevoerd door een KNO-arts. Er wordt met een dun slangetje in uw neus en mond gekeken om in beeld te krijgen hoe de neus- en mondstructuren eruit zien.

Uitslagen van de onderzoeken

Tijdens de individuele onderzoeken krijgt u (nog) geen informatie over de uitslagen. Aan het einde van uw bezoek is een gesprek met een KNO-arts. Hierin worden de uitslagen besproken en krijgt u een advies- en/of behandelplan op maat.

Uniek reuk- en smaakcentrum

Het reuk- en smaakcentrum is in juli 2015 geopend en is het enige centrum voor patiënten met reuk- en smaakstoornissen in Nederland. Binnen het reuk- en smaakcentrum werken Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit samen aan de beste zorg voor en kennis over reuk- en smaakstoornissen.