Reuk- en smaakcentrum

Het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei doet met verschillende partners onderzoek naar verlies of verandering van reuk en smaak.

Deelnemers gezocht voor de Per Favor studie: Onderzoek naar eetgedrag en plezier in eten bij mensen met reukverlies. Klik hier voor meer informatie.

Onderzoek naar reuk- en smaakverlies door Covid-19

Reuk- en smaakverlies is een veel voorkomend probleem onder patiënten met een Covid-19 infectie. Om dit verder te onderzoeken, is er deze zomer een subsidie toegekend voor een grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakverlies bij patiënten met een Covid-19 infectie. Dit onderzoek is een samenwerking tussen het Reuk- en smaakcentrum in Ede, Wageningen University & Research, UMC Utrecht, Amsterdam UMC en patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl. Het onderzoek bestaat uit verschillende studies.

Lees meer informatie over deelnemen aan dit onderzoek op www.reuksmaakcentrum.nl.

De NERB studie

Normaalwaardes voor het Effect van Reukverlies op het Brein: een essentieel fundament voor geavanceerde reukdiagnostiek. Het doel van deze studie is het verzamelen van gegevens over reuk en smaak van gezonde deelnemers met een normaal reukvermogen met MRI, zodat afwijkingen beter herkend kunnen worden. Reukverlies en het effect hiervan op de hersenen zullen daardoor beter begrepen worden en beter vertaald kunnen worden naar een passende behandeling. Er is veel kennis aanwezig over reuk en smaak bij het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei en bij de WUR.

Een onderzoek van dr. Wilbert Boek (KNO-arts) en mw. Elbrich Postma (onderzoeker Reuk- en Smaakcentrum) in samenwerking met o.a. dr. Sanne Boesveldt (universitair hoofddocent) en dr. Paul Smeets (senior onderzoeker) van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit.

‘Coming to your senses'

effects of changes in olfactory and gustatory function on eating behavior and the brain

Als promovendus aan de Wageningen Universiteit onderzocht Elbrich jarenlang de effecten van reuk- en smaakverandering op het eetgedrag en het brein. Met de opgedane kennis wil ze de zorg en voedingsadviezen voor deze patiënten verbeteren.

Lees hier meer over het onderzoek.