Reumatologie

Reumatologie is het specialisme dat zich richt op aandoeningen van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten) die niet veroorzaakt worden door een trauma (ongeval).

De naam 'reuma' is een verzamelnaam voor verschillende reumatische ziekten zoals onder meer ontstekingen van spieren, pezen, gewrichten, botten en/of inwendige organen. De reumatische ziekten worden onderverdeeld in de volgende soorten: 

Lees hier meer over de oorzaken en meest voorkomende klachten van reuma. Wanneer u al enige tijd pijn heeft aan de gewrichten, is het belangrijk dat u naar de huisarts gaat. Bekijk in deze video de rol van de huisarts. Uw huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar de reumatoloog in het ziekenhuis. 

De reumatoloog

De reumatoloog is opgeleid in de interne geneeskunde en heeft zich daarna speciaal gericht op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Een aantal aandoeningen kan zowel door de reumatoloog als door de orthopedisch chirurg worden gezien zoals ontstekingen van pezen en slijmbeurzen. In tegenstelling tot de orthopedisch chirurg voert de reumatoloog geen operaties uit. 

Vaak kan de huisarts met adviezen van de reumatoloog de controle en eventuele behandeling weer overnemen.

Samenwerking

De reumatoloog werkt bij onderzoek en behandeling van reumatische ziekten samen met andere artsen. Daarnaast worden de bekwaamheden van andere hulpverleners zoals de reumaconsulent, ergotherapeut en fysiotherapeut benut. Deze samenwerkingen zijn belangrijk vanwege het chronische, moeilijke en ernstige karakter van bepaalde reumatische ziekten. 

De reumaconsulent

De verpleegkundig reumaconsulent is een verpleegkundige die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van reumatische aandoeningen. Zij werkt nauw samen met de reumatoloog op de polikliniek reumatologie. Zij geeft u uitleg over uw aandoening en de medicatie. Ook begeleidt zij u in het omgaan met reuma in het dagelijks leven.

U kunt bij de verpleegkundig reumaconsulent terecht voor: 

  • informatie en advies over uw reumatische aandoening
  • informatie over de behandeling en het gebruik van medicatie, bijvoorbeeld uitleg over het leren spuiten van medicatie
  • het leren omgaan met uw aandoening en de daarbij behorende beperkingen
  • informatie over sport en bewegen 
  • informatie over patiëntenverenigingen, lotgenotencontact, eventuele hulpmiddelen en aanpassingen
  • hulp bij het vinden van de juiste hulpverlener, bijvoorbeeld fysiotherapeut of ergotherapeut
  • vragen over werk in combinatie met reuma
  • vragen over seksualiteit, zwangerschap en reuma

Minimaal 1 keer per jaar heeft u een afspraak met de reumaconsulent. Deze is vaak gecombineerd met uw afspraak bij de reumatoloog. De reumaconsulent houdt uw ziekte in de gaten met behulp van metingen en vragenlijsten. Ook bespreekt ze dan met u het medicijngebruik en hoe u het dagelijks leven met reuma ervaart.