Reumatologie

Reumatologie is het specialisme dat zich richt op aandoeningen van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten) die niet veroorzaakt worden door een trauma (ongeval).

De naam 'reuma' is een verzamelnaam voor verschillende reumatische ziekten zoals onder meer ontstekingen van spieren, pezen, gewrichten, botten en/of inwendige organen. De reumatische ziekten worden onderverdeeld in de volgende soorten: 

Lees hier meer over de oorzaken en meest voorkomende klachten van reuma. Wanneer u al enige tijd pijn heeft aan de gewrichten, is het belangrijk dat u naar de huisarts gaat. Bekijk in deze video de rol van de huisarts. Uw huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar de reumatoloog in het ziekenhuis. 

De reumatoloog

De reumatoloog is opgeleid in de interne geneeskunde en heeft zich daarna speciaal gericht op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Een aantal aandoeningen kan zowel door de reumatoloog als door de orthopedisch chirurg worden gezien zoals ontstekingen van pezen en slijmbeurzen. In tegenstelling tot de orthopedisch chirurg voert de reumatoloog geen operaties uit. 

Vaak kan de huisarts met adviezen van de reumatoloog de controle en eventuele behandeling weer overnemen.

Samenwerking

De reumatoloog werkt bij onderzoek en behandeling van reumatische ziekten samen met andere artsen. Daarnaast worden de bekwaamheden van andere hulpverleners zoals de reumaconsulent, ergotherapeut en fysiotherapeut benut. Deze samenwerkingen zijn belangrijk vanwege het chronische, moeilijke en ernstige karakter van bepaalde reumatische ziekten. 

De reumaconsulent

De reumaconsulent is een gespecialiseerde verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een reumatische aandoening. Zo wordt er bij praktische en emotionele problemen geholpen, maar ook met problemen op sociaal of financieel gebied. De reumaconsulent is de vraagbaak voor de patiënt. Er wordt steun en een luisterend oor geboden wanneer er behoefte is om met een deskundige over uw problemen te praten. Daarnaast geeft de reumaconsulent voorlichting, informatie en advies ten aanzien van bijvoorbeeld: