Veelgestelde vragen reumatologie

De reumatologische zorg van Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat per 1 september over naar de Sint Maartenskliniek. Patiënten hebben hierover een brief gehad. Hieronder antwoorden op vragen die hierover kunnen leven.

Waarom deze verandering?

De vakgroep Reumatologie binnen Ziekenhuis Gelderse Vallei is klein. Om ervoor te zorgen dat de reumatologen in de toekomst reumazorg van hoge kwaliteit kunnen blijven aanbieden, zochten zij aansluiting bij de Sint Maartenskliniek. De Sint Maartenskliniek heeft het grootste reumacentrum van Nederland en biedt reumatologische zorg op meerdere plekken in Nederland aan. Binnenkort dus ook in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

De huidige specialisten en medewerkers blijven op de locaties Ede, Barneveld en Veenendaal. Wat er verandert is dat zij straks in dienst komen van de Sint Maartenskliniek.


Bij de keuze die nu is gemaakt, wordt er samengewerkt met andere teams van de Sint Maartenskliniek waardoor uitwisseling mogelijk is bij bijvoorbeeld drukte. Daarnaast kunnen de teams profiteren van elkaars kennis.

Medicatie

De medicatie blijft in principe voor elke patiënt gelijk. Als er toch een verandering nodig is dan wordt dit, zoals u gewend bent, door de medisch specialist met u besproken.

Ja, dat blijft mogelijk, met uitzondering van de dure geneesmiddelen.

Relatie met de polikliniek reumatologie

De bereikbaarheid van de polikliniek reumatologie blijft hetzelfde. Voorheen werd er via patiëntenservice doorverbonden; die route verloopt nu via de Sint Maartenskliniek .


De kwaliteit kan alleen maar hoger worden omdat er meer kennis en expertise binnen handbereik is. Patiënten hebben met dezelfde medewerkers te maken als nu. Bij drukte zal er mogelijk een collega vanuit de Sint Maartenskliniek in Nijmegen ‘bijspringen’.

Omdat de zorg wordt geleverd door de Sint Maartenskliniek dragen de medewerkers een uniform van de Sint Maartenskliniek.

Ja, de polikliniek krijgt daarnaast een infuuskamer. Patiënten hoeven voor infuustherapie dus niet meer naar de dagverpleging elders in het ziekenhuis.

Andere onderzoeken/afdelingen

Alle onderzoeken (diagnostiek) vinden plaats in Ede, Barneveld of Veenendaal. Patiënten hoeven niet extra te reizen.

Ja, dat kan. De uitslagen komen in het patiëntendossier van de Sint Maartenskliniek.

Patiëntgegevens

Uw reumatologische patiëntendossier wordt overgezet naar de Sint Maartenskliniek. Andere gegevens die in het dossier staan, blijven in Ziekenhuis Gelderse Vallei bewaard. De reumatologen hebben altijd de mogelijkheid om naast het werken in het patiëntendossier van de Sint Maartenskliniek ook het patiëntendossier van Ziekenhuis Gelderse Vallei in te zien.

Het maken van een afspraak

Afspraken die gepland waren, blijven bestaan; zowel bij de reumatologen, als bij de reumaconsulent. Infuusafspraken worden wellicht wel verzet. Als dat het geval is wordt in juni telefonisch contact met u opgenomen voor het eventueel verplaatsen van de afspraak. Voor nieuwe afspraken krijgen patiënten een uitnodiging. Patiënten hoeven dus niet meer te bellen voor een afspraak.

Zorgverzekering

De Sint Maartenskliniek heeft met dezelfde verzekeraars een contract als Ziekenhuis Gelderse Vallei, dus verzekeringstechnisch blijft alles hetzelfde.

De verzekeraars zijn akkoord met de overgang van de reumatologische zorg van Ziekenhuis Gelderse Vallei naar de Sint Maartenskliniek.

Acute vragen 

Bij opname

Ja, de klinische opnames blijven in Ede. Alleen het hoofdbehandelaarschap zal wijzigen in de internist (dit is een administratieve afspraak) waarbij de reumatoloog het beleid uitzet in nauw contact met de internist.

Een reumatoloog en een internist komen aan bed.

Overgang van MijnZGV

Voor reumatologie kunt u vanaf de datum van overgang mijnmaartenskliniek gebruiken, het patiëntenportaal van de Sint Maartenskliniek. U bereikt mijnmaartenskliniek direct via www.maartenskliniek.nl/mijnmaartenskliniek of u kunt inloggen via MijnZGV. De informatie op mijnmaartenskliniek wordt de komende maanden aangevuld met gegevens uit uw huidige reumadossier.

Nee, de Sint Maartenskliniek heeft geen eZorgpaden, de informatievoorziening zal vanaf 1 september via een andere route verlopen.