Multidisciplinair expertisecentrum voor slaap-waakstoornissen en chronobiologie

Meer dan 15 procent van de Nederlandse bevolking heeft met enige regelmaat last van slaapstoornissen. Heeft u problemen met slapen en wilt u daarvoor een arts raadplegen? Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een multidisciplinair expertisecentrum voor slaap-waakstoornissen en chronobiologie. Dit slaapcentrum onderzoekt en behandelt alle voorkomende slaapproblemen.

Als iemand langere tijd te weinig slaapt en daardoor overdag niet goed functioneert, is er sprake van chronische slapeloosheid, ook wel insomnie genoemd. Slaapproblemen kunnen een grote impact hebben op het functioneren in uw dagelijks leven en bij het onderhouden van uw sociale contacten.

Slaapproblemen

Slaapproblemen of slaapstoornissen omvatten een breed scala van problemen die samenhangen met slapen. Zo kan het inslapen lastig zijn, het doorslapen, het slaap-waakritme, u kunt te veel of te weinig slapen, slaapwandelen of een slaapapneu hebben. De lijst is lang.

Voorbereiding voor het bezoek aan het slaapcentrum

Voordat u het slaapcentrum bezoekt, is het noodzakelijk dat u een aantal vragenlijsten op internet invult. Deze lijsten geven ons vooraf informatie en inzicht in uw problemen rondom uw slaapproblemen. De vragenlijsten zijn beschikbaar via eZorg. U ontvangt (na een verwijzing voor het slaapcentrum) per e-mail een uitnodiging met daarin de inloggegevens voor eZorg.

Indien er geen email adres bekend is, ontvangt u per post een uitnodigingsbrief waarin u verzocht wordt uw emailadres door te geven. Als u geen gebruik maakt van internet, ontvangt u een papieren vragenlijst. Deze vult u thuis in en kunt u retour sturen in de bijgeleverde retourenvelop. Wilt u hier gebruik van maken, geef dit dan aan bij een medewerkers van de polikliniek. U kunt hiervoor bellen naar (0318) 43 43 45. Na ontvangst van de ingevulde vragenlijsten, wordt er een afspraak voor u ingepland. Afhankelijk van de aard van de slaapproblemen zullen wij indien gewenst vooraf onderzoek verrichten. U ontvangt hierover bericht via eZorg.

Informatie in eZorg

In eZorg vindt u alle informatie over de eventueel onderzoeken. Zorg dat u deze informatie goed doorleest. Zo bent u goed voorbereid en weet u wat u te wachten staat tijdens uw bezoek aan slaapcentrum. U vindt eZorg in uw MijnZGV omgeving. Meer informatie over eZorg kunt u lezen in de folder (pdf).

De patiënt vertelt

Lees de ervaringen van onze patiënten

‘Hier wordt echt serieus naar je probleem gekeken’

Het team van het slaapcentrum

Slaapproblemen kunnen diverse oorzaken hebben. Daarom heeft het slaapcentrum een breed samengesteld team met:

  • neurologen
  • KNO-artsen
  • een longarts
  • een tandarts en een kaakchirurg
  • psychologen en een psychiater
  • SAAS-consulenten (slaapafhankelijke ademhalingsstoornis)
  • verpleegkundig consulenten

Speciale aandacht

Naast kennis op het gebied van allerlei inslaap- en doorslaapproblemen hebben wij bijzondere expertise op het gebied van slaapproblemen bij kinderen, pubers en mensen ... 
 

  • ... die werken in ploegendienst
  • ... met een visuele beperking
  • ... met een whiplash

Puberslaappolikliniek

Op onze puberslaappolikliniek zien wij pubers van 13 tm 17 jaar oud. Vaak met ernstige (in)slaapstoornissen. Soms zijn dezeslaapproblemen zo ernstig, dat er sprake is van veelvuldig schoolverzuim. Door deskundige uitleg, zo nodig medicatie en begeleiding lukt het vaak om deze slaapstoornissen te verhelpen.

Slaapproblemen bij kinderen

Hoeveel slaap een kind nodig heeft is moeilijk te zeggen. Het ene kind slaapt meer dan de ander. Ook leeftijd speelt hierbij een grote rol. Ieder kind heeft weleens dat het moeilijker in slaap valt. Sommige kinderen hebben echter chronische slaapproblemen. Zij vallen moeilijk in slaap of zijn vroeg wakker. Wij helpen kinderen met chronische slaapstoornissen.

Slaapproblemen bij werken in ploegendiensten

Op onze ploegendienst polikliniek zien wij mensen die ten gevolge van werken in ploegendiensten ernstige in- en doorslaapproblemen ervaren. De wisseling in werk – en slaaptijden zorgen in veel gevallen voor een verstoring van de biologische klok. Via een dubbele bepaling van de eigen melatonine productie, voor en na de nachtdienst, kunnen we onderzoeken wat het effect op de melatonineproductie is van deze wisselende werk – en slaaptijden. Wij helpen mensen die werken in ploegendiensten hun slaap-waak ritme te verbeteren en geven advies, speciaal gericht op de slaapproblemen binnen deze beroepsgroepen.

Wetenschappelijk onderzoek

Het slaapcentrum doet veel wetenschappelijk onderzoek. Wij kunnen u vragen aan wetenschappelijk onderzoek mee te doen.