Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Kinderen
Slaap is heel belangrijk voor kinderen. Tijdens de slaap verwerken zij de dag. Hoeveel slaap een kind nodig heeft, is lastig te zeggen. Het ene kind heeft nou eenmaal meer slaap nodig dan het andere. Hoe oud iemand is, speelt ook een rol.
Bijna ieder kind heeft wel eens moeite om in slaap te vallen. Dat is helemaal niet gek. Maar… sommige kinderen hebben chronische slaapproblemen. Zij vallen moeilijk in slaap of zijn vroeg wakker. Wij helpen deze kinderen graag in ons slaapcentrum.
Welk slaapprobleem heeft uw kind?
Van problemen met inslapen tot aan slaperigheid overdag: kinderen kunnen veel verschillende soorten slaapproblemen hebben. Op deze pagina vindt u meer informatie over alle stoornissen die wij behandelen. Regelmatig hebben slaapproblemen te maken met de biologische klok. Een melatoninebepaling geeft informatie over de slaapstand van de biologische klok. In de video hieronder geeft onze neuroloog/somnoloog Myrthe Boss hier uitleg over.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Een afspraak op de kinderpolikliniek?
Hebben u en uw kind een afspraak op de kinderpolikliniek? Dat kan van tevoren best een beetje spannend zijn. In onderstaande video leggen we uit hoe de kinderpolikliniek eruitziet.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Slaaptips voor kinderen
Hieronder bekijkt en leest u tips die u en uw kind kunnen helpen om zo goed mogelijk in slaap te vallen, te slapen én door te slapen.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Op dezelfde tijd naar bed gaan
Probeer iedere dag dezelfde bedtijd aan te houden. Zowel doordeweeks als in het weekend. Spreek aan het begin van het nieuwe schooljaar een bedtijd af. Laat uw kind ieder jaar 15 minuten later naar bed gaan. Natuurlijk mag uw kind in het weekend iets later naar bed en langer uitslapen. Maar probeer hier maximaal 1,5 uur verschil in te laten zitten tussen schooldagen en weekenddagen of vakanties.
Bedtijdritueel
Als iedere avond er ongeveer hetzelfde uitziet, zorgt dit voor rust en houvast. Maak het na het avondeten alvast donker in huis. Doe alle digitale apparaten (tv, telefoon, (spel)computer) uit, ongeveer 1,5 uur voordat uw kind naar bed gaat. Deze apparaten geven veel blauw licht, waardoor uw kind later in slaap valt en onrustiger slaapt. Muziek luisteren, knutselen, lezen, kleuren of praten met een klein lampje aan mag wel. Moet uw kind huiswerk maken? Zorg ervoor dat uw kind dit niet maakt vlak voor het naar bed gaan. Dit houdt de hersenen te actief. Hierdoor valt uw kind moeilijker in slaap. Probeer zelf ook te genieten van dit ritueel en kom samen met uw kind tot rust.
Een fijne slaapkamer
Een goede slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust. Zorg dat de slaapkamer niet te warm is. Tussen de 16 en 18 graden is goed. Zet ook een raampje open. De kamer moet donker zijn. Vooral in de zomer is dit handig, anders valt uw kind pas laat in slaap en is het bij zonsopkomst alweer wakker. Is uw kind bang in het donker? Doe dan een klein nachtlampje aan op de slaapkamer of op de gang.
Eten en drinken
Het is beter dat uw kind 4 uur voordat hij of zij naar bed gaat geen cafeïnehoudende dranken meer drinkt. Denk aan cola, ijsthee, (zwarte) thee, chocolademelk en energiedrankjes. Op regelmatige tijden gezond eten helpt ook voor een goede nachtrust. Leg uw kind niet direct na het avondeten op bed. Dit kan de slaap verstoren.
Dutjes
Is uw kind 4 jaar of ouder? Dan heeft uw kind waarschijnlijk geen middagdutje meer nodig. Is uw kind toch erg moe na school? Laat hem of haar dan maximaal een half uur slapen. Als u merkt dat uw kind door het dutje ’s avonds niet meer goed kan inslapen, kunt u uw kind beter geen dutje meer laten doen.
Bewegen en sporten
Lekker (buiten) bewegen is belangrijk! Uw kind zit daardoor beter in zijn of haar vel. Ook ziet uw kind hierdoor veel daglicht. Hierdoor valt uw kind ’s avonds makkelijker in slaap en is de slaap dieper.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}