Onderzoeken

Heeft u slaapproblemen of bent u overdag slaperig? Duren deze klachten langer dan een half jaar? U kunt overwegen om een slaaponderzoek te laten doen. Bespreek uw klachten altijd éérst met uw huisarts, medisch specialist of psychiater. Vaak kunnen zij u hierbij helpen. In overleg met u kunnen zij u ook doorverwijzen naar ons slaapcentrum.

We kijken naar uw klachten en de problematiek en doen dan eventueel aanvullend onderzoek. Onderzoeken die wij doen zijn:

Actigrafie (actometer-onderzoek)

In deze folder leest u meer over het actometer-onderzoek. 


Melatonineonderzoek

Het tijdstip waarop u in slaap valt en wakker wordt, wordt vooral geregeld door uw biologische klok. Deze klok geeft signalen aan organen in het rest van het lichaam. Melatonine wordt aangemaakt als de biologische klok in de slaapstand gaat. Om te bepalen of de slaapstand van de biologische klok te vroeg of te laat is, kunnen we onderzoeken hoe laat de productie van melatonine in uw lichaam op gang komt. We kunnen dat meten via uw speeksel. Voor dit onderzoek is een verwijzing nodig. U kunt hiervoor contact opnemen met uw huisarts, medisch specialist of psychiater.

Speekselonderzoek

Voor dit onderzoek is een beetje van uw speeksel nodig. Voor dit speekselonderzoek sturen wij u per post een envelop met daarin:

  • kauwwatten in buisjes
  • een gebruiksaanwijzing voor de speekseltest
  • een aanvraagformulier voor Melatonine in Speeksel bij het Laboratorium KCHL

Volg de gebruiksaanwijzing en vul het aanvraagformulier in. Op het laboratoriumformulier is aangekruist op welke tijdstippen u het onderzoek moet doen. U moet het hele onderzoek in 1 keer afronden: dus op 1 avond/nacht.

De neuroloog bepaalt op welke tijdstippen het onderzoek moet doen. Dit is afhankelijk van de klachten.

Voorbereiding en uitvoer van het onderzoek

1. Stop met melatonine slikken

Slikte u de afgelopen weken melatonine? U moet minimaal 1 week gestopt zijn met melatonine slikken, voordat u kunt meedoen aan het speekselonderzoek. Het kan voorkomen dat de neuroloog adviseert om langer te stoppen met de inname van melatonine tabletten.


2. Leg alles klaar

Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door voordat u begint. Leg voordat u begint de materialen klaar. Schrijf alvast de meeste gegevens op de etiketten die op de buisjes geplakt moeten worden. Het tijdstip schrijft u na gebruik van elk watje op het etiket.


3. Zorg voor rust

Verblijf op de avond van het speekselonderzoek in een ruimte met gedimd licht. Bijvoorbeeld in de woonkamer met de gordijnen dicht en wat schemerlampen aan. Televisie kijken mag, maar vermijd inspanning, drukte en herrie om u heen. U mag tussendoor slapen, maar zorg ervoor dat u een wekker zet voordat u het volgende watje moet gebruiken. Of vraag of iemand u wakker maakt.


4. Niet eten en drinken

Van begin tot eind mag u geen bananen eten, alcohol of koffie drinken, of dranken met kunstmatige kunststoffen. Stop uiterlijk 15 minuten vóór elk kauwmoment met ander eten en drinken.


5. Zorg voor een schone mond

Spoel 15 minuten vóór ieder kauwmoment uw mond met water. Zo maakt u de mond vrij van voedselresten. Maar let op: u mag niet tandenpoetsen. Ook niet zonder tandpasta.

Video

U vindt de werkwijze ook terugzien in deze video (wordt toegevoegd). 

Op deze pagina en in deze folder leest u meer informatie over het MSLT-onderzoek. 

Een polygrafie is een onderzoek tijdens uw slaap, waarbij we kijken of u ‘s nachts goed doorademt en of het zuurstofgehalte van het bloed normaal blijft. Ook meten we de snelheid van uw hartslag. In deze folder leest u meer over polygrafie. 

Op deze pagina leest u meer over het polysomnografie (ook wel: PSG-onderzoek).