Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Pubers
Slapen doen we allemaal én het is heel erg belangrijk. Alleen… niet iedereen vindt het even makkelijk om in slaap te vallen of door te slapen. Denk jij dat je ook een slaapprobleem hebt?
Op onze puberslaappolikliniek helpen wij pubers van 13 tot en met 17 jaar met (in)slaapstoornissen. Sommige pubers hebben zó veel last van hun slaapprobleem, dat ze bijvoorbeeld niet naar school gaan. Door onze deskundige uitleg, goede begeleiding en eventueel medicijnen lukt het vaak om deze slaapstoornissen te verhelpen.
Welke slaapstoornissen zijn er?
Lukt het jou maar niet om in slaap te vallen? Of word je tussendoor veel wakker en kun je dan niet verder slapen? Natuurlijk heeft iedereen hier wel eens moeite mee, maar wanneer je bijna elke nacht slecht slaapt en overdag echt moe bent, is er misschien sprake van een chronische slaapstoornis. Daar spreken we van wanneer iemand slaapklachten heeft die langer dan drie maanden aanhouden. Op deze pagina lees je meer over de verschillende slaapstoornissen die er zijn en hoe wij deze behandelen.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Slaaptips voor pubers
Hieronder lees je tips die jou kunnen helpen om beter in slaap te vallen én door te slapen.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Licht
Licht speelt een hele belangrijke rol voor jouw slaap. Vind je het lastig om ’s ochtends wakker te worden? Zorg dan meteen voor veel (dag)licht nadat je opstaat. Doe je gordijnen open en de lampen aan. In daglicht zit namelijk veel ‘blauw’ licht. Dat is het signaal voor jouw biologische klok om wakker te worden.
Helaas zit er ook veel blauw licht in digitale apparaten, zoals je telefoon, laptop, tablet of tv. Daarom is het belangrijk dat je in de laatste twee uren voordat je wilt gaan slapen zo min mogelijk blauw licht ziet.
Wist je trouwens dat je een blauwlichtfilter kunt installeren op je telefoon, laptop of tablet? Door dit filter geeft je scherm minder blauw licht. Een goed programma hiervoor is F.Lux voor Windows en iOS. Voor Android smartphones en tablets is er de app Twilight, en het onderdeel Nightshift in de instellingen van nieuwere iPads en iPhones.
Op dezelfde tijd naar bed gaan
Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta iedere dag dezelfde tijd op. Óók in het weekend. Dit helpt je biologische klok om op een vast tijdstip signalen af te geven. Zo weet je lichaam ’s avonds dat je op een bepaald moment moet gaan slapen. Je wordt hierdoor ’s ochtends ook fijner wakker. Een keertje later naar bed gaan of langer uitslapen is natuurlijk geen probleem. Maar houd daarna weer je oude vertrouwde ritme aan.
Een fijne slaapkamer
Zorg ervoor dat het niet te warm is op je slaapkamer (tussen de 16 en 18 graden is goed) en dat het er lekker donker is. Daarnaast gebruik je je bed alleen om op te slapen. Je kunt bijvoorbeeld beter niet je huiswerk in bed maken, of een serie kijken terwijl je op bed ligt. Zo weet jouw lichaam dat je bed er is om op te slapen.
Dutjes
Vind jij het fijner om overdag dutjes te doen? Die kun je beter skippen! Overdag slapen zorgt ervoor dat je ’s avonds minder moe bent en dus moeilijker in slaap kan komen op de tijd waarop je eigenlijk zou moeten slapen.
Houd je avond rustig
Ga niet meer sporten of gamen een aantal uur voordat je wilt gaan slapen. Ook kun je beter niet direct voor bedtijd nog je huiswerk maken. Hierdoor zijn je lichaam en hersenen nog té actief, waardoor je minder makkelijk in slaap valt.
Drinken
Drink liever geen cafeïnehoudende dranken meer drinkt. Denk aan cola, ijsthee, (zwarte) thee, chocolademelk en energiedrankjes. En alcohol? Dat kun je maar beter helemaal niet drinken. De afspraak is niet voor niets Nix18! Alcohol is slecht voor je hersenen en door alcoholgebruik slaap je ook nog eens veel minder diep. Daardoor word je ‘s ochtends alsnog vermoeid wakker.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Melatonine
Regelmatig hebben slaapproblemen te maken met de biologische klok. Een melatoninebepaling geeft informatie over de slaapstand van de biologische klok. In de video hieronder geeft onze neuroloog/somnoloog Myrthe Boss hier uitleg over.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}