Volwassenen

Heeft u last van moeilijk in slaap vallen, ’s nachts wakker worden of lastig kunnen doorslapen? Het kan zijn dat u een slaapstoornis heeft. Op deze pagina leest u meer over de verschillende slaapstoornissen en de behandelingen die wij hiervoor aanbieden. Ook leest u handige slaaptips, die u helpen bij het in- en doorslapen.

Stoornissen en behandelingen

Van moeite met inslapen tot aan rusteloze benen: er zijn veel soorten slaapproblemen. Op deze pagina leest u meer over de verschillende slaapproblemen en de behandeling die wij hiervoor hebben.

Slaaptips

Hieronder leest u tips die u kunnen helpen om beter in slaap te vallen én door te slapen.

Op een vaste tijd opstaan en naar bed gaan

Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan en op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Kies een ritme dat voor u prettig is, bijvoorbeeld uit een periode dat u niet moe op slaperig was.

Slaap niet langer dan nodig is

Beperk de periode van het slapen tot het aantal uren dat nodig is. Dit kan 7, 8 of 9 uur zijn. Niet langer. Slaap niet langer uit dan 2 uur na het normale tijdstip van opstaan.

Bouw de dag bewust af

Probeer 1 tot 2 uur voor het slapen gaan geestelijke en lichamelijk inspanningen te vermijden. Bouw de dag bewust af. Hoe ouder u bent, hoe rustiger u de dag moet afbouwen. Zo zorgt u dat u klaar bent voor de nacht.

Drukke dag? Zorg voor pauzes

Heeft u een drukke dag? Neem dan overdag minstens 3 keer een echt ontspannende pauze van 5 tot 15 minuten.

Zorg voor een goede slaapkamer

Zorg dat u lekker in uw slaapkamer kunt slapen. Dit betekent dat de kamer:

  • goed geventileerd is
  • niet te warm is
  • niet te koud is
  • zo donker mogelijk is
  • geen storende geluiden heeft

Het is belangrijk dat u zich veilig voelt in bed. Ook een ruim bed, een goed matras en schoon beddengoed kunnen het slapen verbeteren. Gebruik de slaapkamer niet als werkkamer, studeerkamer of om tv te kijken. Bewaar het bed voor de slaap.

’s Nachts wakker? Ga er even uit

Ligt u 's nachts langer dan 15 minuten wakker? Sta dan even op en ga lezen of doe een andere ontspannende bezigheid. Ga niet in bed liggen piekeren en woelen, maar ga bijvoorbeeld in een luie stoel in de huiskamer zitten. En ga na 15 tot 20 minuten weer naar bed. 

Doe alleen overdag een dutje

Een dutje 's avonds is sterk af te raden. Een kort dutje overdag is geen probleem als u zich daar beter bij voelt. Kies voor een dutje van maximaal 20 minuten. En doe deze niet na 15.00 uur. Zet de wekker om te voorkomen dat u te lang slaapt. 

Wees voorzichtig met alcohol

Alcohol kan ervoor zorgen dat u makkelijker inslaapt, maar u slaapt er slechter van door. Slaapt u slecht? Dan doet u er verstandig aan 's avonds geen of in ieder geval niet meer dan 2 glazen alcohol te drinken.

Vermijd roken en cafeïnehoudende dranken

Vermijd roken en cafeïnehoudende dranken in de avonduren en gebruik geen zware maaltijden laat in de avond.

Draai de wekker om

Draai de wekker om als het zien van de tijd u onrust geeft. 

Ploegendienst

Werkt u in een ploegendienst? Dan kan het zijn dat u als gevolg daarvan ernstige in- en doorslaapproblemen ervaart. De wisseling in werk- en slaaptijden zorgen in veel gevallen voor een verstoring van de biologische klok. Op onze ploegendienstpolikliniek werken gespecialiseerde collega’s die u hier graag bij helpen.

Via een dubbele bepaling van de eigen melatonineproductie, vóór en na de nachtdienst, onderzoeken we wat het effect op de melatonineproductie is van deze wisselende werk- en slaaptijden. We helpen mensen die werken in ploegendiensten hun slaap-waakritme te verbeteren. Ook geven we advies dat speciaal gericht is op de slaapproblemen binnen deze beroepsgroepen.