Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Laser verhelpt goedaardige prostaatafwijking
In Ziekenhuis Gelderse Vallei wordt een goedaardige vergroting van de prostaat sinds het begin van dit jaar geopereerd met een sterke laser: de zogenaamde HoLEP techniek. Ons ziekenhuis is één van de eerste ziekenhuizen die deze techniek toepast, zo ook bij Eddy Dekkers (64) uit Barneveld. Uroloog Michael Kortleve voerde de operatie uit.
Eddy Dekkers zou aanvankelijk in 2017 worden geopereerd aan zijn prostaat. Andere gezondheidsklachten stonden deze operatie destijds in de weg. Afgelopen zomer kwam hij alsnog in aanmerking, nu voor HoLEP. ‘Een geluk bij een ongeluk’, vertelt Eddy Dekkers. ‘Dokter Kortleve heeft duidelijk uitgelegd wat de voordelen zijn ten opzichte van de oude operatietechniek. Hierdoor ging ik met veel vertrouwen de operatie in.’
Veel drinken
‘De ingreep is 100 procent goed verlopen. Het is prettig dat er door deze operatietechniek geen wond ontstaat. Ik moest na de operatie veel drinken en mocht met ontslag als er geen bloed meer in de urine zou zitten. Dat was al na 24 uur het geval. Afgezien van wat naweeën, waarvoor dr. Kortleve me had gewaarschuwd, zijn er geen bijzonderheden geweest. Ik mocht de eerste 6 weken niet zwaar tillen en het plassen gaf eerst een onaangenaam en branderig gevoel. Dat laatste gaat inmiddels een stuk beter. De blaasspier moet zich de komende tijd nog verder herstellen en dan ben ik definitief van mijn ‘oude mannenkwaal’ af’, lacht Eddy Dekkers.
Uitgerust
‘Kortom, ik ben zeer positief over het traject vóór, tijdens en na de operatie. Ik ben door dr. Kortleve goed voorbereid op de ingreep en wist wat me na afloop te wachten stond.
Mijn tip aan mensen met dezelfde klachten is dan ook: loop er niet te lang mee door. Het is zo’n vervelend gevoel als je je steeds naar het toilet moet haasten. Waar ik nog het meest van geniet, zijn de nachten. Vóór de operatie moest ik ’s nachts vrijwel ieder uur naar het toilet. Nu slaap ik de hele nacht door en word ik uitgerust en goed gehumeurd wakker. Dat is niet alleen een cadeautje voor mij, maar ook voor mijn echtgenote!’
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Michael Kortleve, uroloog: ‘Voor iedereen met nierstenen is het erg belangrijk om voldoende te drinken: zorg dat u 2½ tot 3 liter vocht verdeeld over de dag drinkt. Kies vooral voor (smaak)water en kruidenthee. Beperk koffie en alcohol en neem zuivelproducten bij de maaltijden. Let op minder zout en kies voor meer plantaardig en minder dierlijk. Dit verkleint het risico op nieuwe nierstenen.’ Op www.nieren.nl vindt u meer informatie en recepten voor gezonde zoutarme maaltijden.
Probeer te voldoen aan de adviezen voor volwassenen van de Gezondheidsraad. Dit betekent minstens 150 minuten per week bewegen bij matige intensiteit verdeeld over diverse dagen. Train uw conditie én spierkracht. Denk aan een wandeling, fietsen, maar ook traplopen of herhaaldelijk opstaan en zitten. Wilt u 5 simpele tips voor een goed beweegadvies? Kijk dan op www.geldersevallei.nl/ beweegtips
De prostaat is een klier zo groot als een kastanje en bevindt zich onder de blaas. Door de jaren heen groeit de prostaat. Bij een groot aantal mannen kan deze natuurlijke, goedaardige groei problemen met plassen veroorzaken.
Meestal beginnen de klachten met een minder krachtige urinestraal. Andere klachten kunnen zijn:
- niet goed kunnen beginnen met plassen
- nadruppelen
- vaak kleine hoeveelheden plassen
- moeite om de plas op te houden
- nachtelijk plassen
- het gevoel niet leeg te kunnen plassen
HoLEP (Holmium Laser Enucelatie van de Prostaat) verhelpt in de meeste gevallen deze klachten. Via de plasbuis kijkt de uroloog met behulp van een smalle buis naar de prostaat. Via die kijkbuis kan de uroloog met een laser langs het kapsel de vergrote prostaat volledig uitpellen. Omdat de operatie via de plasbuis wordt uitgevoerd, is er geen wond. Deze techniek geeft minder bloedingen en patiënten kunnen over het algemeen na één nacht naar huis.
Nierstenen zijn steentjes ontstaan door het klonteren van onopgeloste afvalstoffen in de urine. Soms loopt een steentje vast in de urinewegen (tussen de nier en de blaas). U kunt dan een of meer aanvallen van heftige pijn krijgen in uw zij of in de buik. U kunt hierbij ook misselijk worden. Bij een aanval van nierstenen mag u pijnstillers nemen in de vorm van paracetamol. Het steentje plast u meestal binnen enkele uren tot dagen vanzelf uit. Hiermee verdwijnt ook de pijn. Neem contact op met uw huisarts als de pijnstillers niet werken, u pijn krijgt bij het plassen of wanneer u koorts krijgt.