Vaatdiagnostiek

De afdeling vaatdiagnostiek is onderdeel van de polikliniek (vaat)chirurgie. De afdeling vaatdiagnostiek verricht onderzoek naar het functioneren van de bloedvaten door middel van echo (beeld) en doppler (geluid).

De afdeling vaatdiagnostiek is een functieafdeling waar verschillende onderzoeken worden gedaan naar het functioneren van de bloedvaten door middel van echo (beeld) en doppler (geluid). Bloedvaten vervoeren het bloed vanuit het hart naar alle delen van het lichaam en weer terug. Onderzoek naar de vaten kan nodig zijn bij bijvoorbeeld etalagebenen (een vernauwing in de slagaders van de benen) of spataderen. Voordat de specialist een behandeling kan afspreken, moet duidelijk zijn van welke problemen er precies sprake is in de vaten.

Onderzoeken

Op de afdeling vaatdiagnostiek worden verschillende onderzoeken gedaan: zoals het doppleronderzoek en het duplexonderzoek. Er wordt gewerkt in vrij donkere kamers, omdat de beelden dan beter beoordeeld kunnen worden.

Het team van vaatdiagnostiek

Op de afdeling vaatdiagnostiek werken 5 vaatlaboranten. De vasculair diagnostisch laborant werkt nauw samen met de polikliniekassistenten chirurgie die deels verantwoordelijk zijn voor de doppleronderzoeken.

Multidisciplinaire bespreking

Er is wekelijks een multidisciplinaire bespreking vaatchirurgie: hier bespreken vaatchirurgen, radiologen, vaatlaboranten (en andere specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen) belangrijke zaken als onderzoeksuitslagen en behandelingen, welke van belang zijn voor de desbetreffende patiënt. Tweewekelijks vindt dit vergelijkbare overleg plaats over de dialyse patiënt.