Verloskunde

De afdeling verloskunde biedt alle zorg tijdens zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Jaarlijks bevallen meer dan 2.000 vrouwen in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Bekijk hier de actuele bezoektijden.

Veelgestelde vragen rondom zwanger zijn en het coronavirus

Het kan zijn dat uw afspraak verplaatst of telefonisch wordt gedaan. Bij het bepalen welke afspraak wel en niet doorgaat, maakt de behandelend arts steeds een zorgvuldige afweging. Het belang van de patiënt staat hierbij voorop. Van tevoren worden alle afspraken bekeken. Heeft u een afspraak op de poli staan en bent u niet gebeld? Dan gaat uw afspraak gewoon door. Het kan zijn dat u niet bij uw eigen arts, klinisch verloskundige of gynaecoloog een afspraak krijgt.

Wij willen u vragen zo veel mogelijk alleen te komen. Wij snappen dat dat soms niet lukt, of niet prettig is. Dan kan maximaal 1 ander persoon met u mee.

Maar: heeft u klachten van hoesten, keelpijn, benauwdheid, verlies van reuk en smaak, en/of koorts (temperatuur hoger dan 38ºC)? Dan vragen wij u thuis te blijven en eerst onze polikliniek gynaecologie te bellen: tel (0318) 43 51 60. Telefonisch wordt een inschatting gemaakt van uw situatie. Zo nodig word u beoordeeld in een isolatiekamer met beschermende maatregelen.

Maakt u zich zorgen om iets? Schroom niet om te bellen, net zoals anders. Ook in deze tijd van coronacrisis willen wij goed blijven zorgen voor u en uw kind. Dus als u uw kindje minder voelt bewegen, of als u bloedverlies heeft, of u zich om andere reden zorgen maakt: bel naar de polikliniek gynaecologie (overdag: (0318) 43 51 60), of naar de verloskamers (avond/nacht/weekend: (0318) 43 47 70).

Ja dat kan! Zwangeren die vanwege hun zwangerschap onder controle zijn bij de gynaecologen van Ziekenhuis Gelderse Vallei, kunnen gewoon bij ons in het ziekenhuis bevallen. Dit is niet anders dan in niet-coronatijden. Ook wanneer u bij de verloskundige loopt en er tijdens de bevalling een complicatie ontstaat, óf als er een reden is voor een zogeheten ‘poliklinische’ bevalling, kun je op onze verloskamers terecht. Wij werken nauw samen met de verloskundigen in onze regio en uw verloskundige overlegt op dat moment met de gynaecoloog.

Heeft u klachten die passen bij een corona-infectie? Laat dit dan weten als u of uw verloskundige belt. Het kan zijn dat u dan moet bevallen op een isolatiekamer. Deze kamer is gelijk aan een normale verloskamer. Uw partner kan hierbij aanwezig zijn. Vrouwen die gaan bevallen terwijl ze (vermoedelijk) een corona-infectie hebben (ook als bij de verloskundige onder controle zijn), hebben ook een medische indicatie voor een bevalling in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog.

Tenslotte zijn de mogelijkheden van pijnstilling door de huidige situatie anders. De ruggenprik (epiduraal) wordt gezet door een anesthesioloog. Echter, de anesthesiologen zijn momenteel meer en meer nodig bij de zorg voor de corona-patienten op de IC. Daarom zou het soms zo kunnen zijn dat de ruggeprik minder beschikbaar is. Vraag uw verloskundige of gynaecoloog voor verdere informatie en andere mogelijkheden van pijnstilling.

Maakt u zich zorgen om iets? Schroom niet om te bellen, net zoals anders. Ook in deze tijd van coronacrisis willen wij goed blijven zorgen voor u en uw kind. Dus als u uw kindje minder voelt bewegen, of als u bloedverlies heeft, of u zich om andere reden zorgen maakt: bel naar de polikliniek gynaecologie (overdag: (0318) 43 51 60), of naar de verloskamers (avond/nacht/weekend: (0318) 43 47 70).

Wij willen je benadrukken dat wij te allen tijde de (acute) zorg voor onze zwangeren willen waarborgen en voorbereid zijn. Dit geldt voor zowel de gynaecologen als de verloskundigen in de regio. Zo hebben we in het ziekenhuis een speciale isolatiekamer ingericht voor een vermoedelijke of bewezen corona-positieve zwangere. We vinden het belangrijk, ook in deze corona-tijd, goed voor jou en je ongeboren kind te zorgen! De zorg voor zwangeren en pasgeborenen moet en kan in ons ziekenhuis worden gegeven.

Gezinsgerichte zorg

De afdeling verloskunde hoort bij het Vrouw Moeder Kind Centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Dit centrum bestaat ook uit:  

Wat doet de afdeling verloskunde?

Een betrokken en deskundig team geeft u persoonlijke zorg en begeleiding tijdens uw zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

Hoe ziet de afdeling er uit?

Bekijk hier het complete fotoalbum

Wij hebben 7 huiselijke verloskamers. De kamers zijn voorzien van alle benodigdheden en bieden privacy voor u en uw partner. Een betrokken en deskundig team geeft u persoonlijke zorg en begeleiding tijdens uw zwangerschap, bevalling en kraamperiode.