Verloskunde

Een multidisciplinair team zorgt voor de juiste zorg rond de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Dit team bestaat uit gynaecologen, klinisch verloskundigen, arts-assistenten, gespecialiseerd verpleegkundigen, kraamverzorgenden, lactatiekundigen, afdelingassistenten en zorgassistenten. Samen zorgen wij ervoor dat u deskundige medische zorg krijgt met goede begeleiding en voorlichting.

Gynaecologen

Gynaecologen kunt u zowel treffen tijdens controles op de polikliniek als tijdens de bevalling. Tijdens uw bevalling ziet u niet altijd een gynaecoloog. Als de bevalling voorspoedig verloopt, is dit niet nodig. Dan wordt u begeleidt door een klinisch verloskundige of arts-assistent en een verpleegkundige. De gynaecoloog is wel altijd op de hoogte van uw bevalling. Als het nodig is, komt de gynaecoloog erbij. Bijvoorbeeld als een beslissing gemaakt moet worden over een keizersnede. Of als de bevalling versneld moet worden met een vacuümpomp.

Klinisch verloskundigen

Klinisch verloskundigen geven begeleiding en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun partners. Dit gebeurt onder toezicht van de gynaecologen en in nauwe samenwerking met de arts-assistenten en verpleegkundigen. De klinisch verloskundige kunt u treffen tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed in het ziekenhuis.

Arts-assistenten

Arts-assistenten kunt u tegenkomen op de verloskamers, de kraamafdeling en de polikliniek. Zij zijn allemaal basis-arts die zich specialiseren in de gynaecologie. Er werken zowel arts-assistenten die al in opleiding zijn tot gynaecoloog als arts-assistenten die daarvoor eerst werkervaring opdoen. Een arts-assistent geeft begeleiding en zorg aan de zwangere vrouwen en zieke kraamvrouwen op de kraamafdeling en begeleidt vrouwen tijdens de bevalling. Dit gebeurt altijd onder toezicht van de gynaecoloog en in nauwe samenwerking met een klinisch verloskundige en verpleegkundige.

Gespecialiseerd verpleegkundigen

Op onze afdeling werken (leerling)verpleegkundigen die zijn gespecialiseerd in de zorg rond zwangerschap, bevalling, kraamperiode en de baby. Sommige verpleegkundigen zijn daarnaast ook gespecialiseerd in de zorg van de ernstig zieke zwangere vrouw of kraamvrouw.

Kraamverzorgenden

Op de kraamafdeling werken kraamverzorgenden. Zij verzorgen moeder en kind tijdens de kraamperiode.

Lactatiekundigen

Lactatiekundigen zijn gespecialiseerd in het begeleiden van moeder en kind bij borstvoeding. Zij geven individuele begeleiding aan moeder en kind. De lactatiekundige is er voor alle vragen over borstvoeding.

Afdelingassistenten

Zij assisteren de verpleegkundigen en kraamverzorgenden bij hun taken. Ook zorgen zij voor de facilitaire diensten op de afdeling.

Ziekenhuis Gelderse Vallei als opleidingsziekenhuis

Ziekenhuis Gelderse Vallei is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden leerling-verpleegkundigen, leerling-verloskundigen en co-assistenten de mogelijkheid bieden om stages te lopen en zo te leren in de praktijk. Leerling-verpleegkundigen zijn verpleegkundigen die een MBO of HBO opleiding volgen tot verpleegkundige. Zij kunnen een stage doen op de kraamafdeling en lopen daarbij ook een aantal dagen mee op de verloskamers. Er zijn ook gediplomeerd verpleegkundigen die de vervolgopleiding tot obstetrie verpleegkundige volgen. Zij werken onder toezicht van een gediplomeerd obstetrie verpleegkundige.