Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit)

Je gaat er meestal niet vanuit, maar soms lukt het niet om zwanger te worden. Wat kan daarvan de reden zijn? En hoe dan verder? Bij de polikliniek voortplantingsgeneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei kunt u terecht met een onvervulde kinderwens.


  • Voor vragen rondom vaccinatie en zwangerschapswens verwijzen we u naar de website van het RIVM
  • Voor nieuwe intakes geldt een wachttijd van 4 tot 6 weken.
  • Voor onze bereikbaarheid wijzen we u op de regels, zie hieronder.  

Aangepaste regels bereikbaarheid

Stel een korte vraag per mail, wij bellen u terug

Om zoveel mogelijk mensen te woord te kunnen staan, vragen we u om zoveel mogelijk per mail (poliVPG@zgv.nl) te laten weten dat u gebeld wilt worden over een afspraak of uitslag. De mail wordt meerdere keren per dag bekeken en u ontvangt binnen 2 werkdagen reactie. Vermeld in de mail duidelijk uw naam, geboortedatum en telefoonnummer waarop u bereikbaar bent. 

Let op! De mail is niet bedoeld voor het stellen van medisch inhoudelijke vragen. Deze vragen kunnen alleen tijdens uw afspraak worden gesteld. 

Telefonische bereikbaarheid

Elke werkdag (ma t/m vr) van 8.30 uur tot 12.00 uur zijn wij bereikbaar op (0318) 43 51 55 voor dringende vragen. Voor overige vragen verzoeken wij u om ons te mailen, zie de uitklap hierboven.

Indien de assistente bezig is, kan zij niet altijd direct opnemen. Probeert u het op een later moment nog een keer? In dringende gevallen kunt u ook tijdens kantoortijden (van ma t/m vr, van 8.00 tot 17.00 uur) bellen met (0318) 43 43 45. Hier kunt u het keuzemenu volgen. 

Persoonlijke en zorgvuldige begeleiding

Ongewenste kinderloosheid is vaak een beladen en emotioneel onderwerp. Dit vraagt om een zorgvuldige benadering. Onze polikliniek is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van vruchtbaarheidsstoornissen. Een klein team begeleidt u en uw partner. Dit doen wij op professionele en persoonlijke wijze. Wij doen ons best voor uw maximale kans op een zwangerschap.

Het team voortplantingsgeneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei bestaat uit twee gynaecologen, twee fertiliteitsartsen en 4 assistenten. Een maatschappelijk werker en een medisch psycholoog horen ook bij onze polikliniek. Als er specifieke zorg nodig is, wordt u verwezen naar andere zorgprofessionals of andere klinieken.

Wie zwanger wil worden, hoopt natuurlijk dat dit snel gebeurt. Maar soms laat een zwangerschap een jaar of langer op zich wachten. Dan kan onze polikliniek voortplantingsgeneeskunde helpen met behandelingen.

Na onderzoek stellen we een individueel behandelplan op. Soms is afwachten de meest kansvolle behandeling. In andere gevallen kan een behandeling ingezet worden om de kans op zwangerschap te vergroten.

Soms is de kans op een spontane zwangerschap nog heel goed. Als we inschatten dat dat bij u het geval is, spreken we een zogenoemd afwachtend beleid af. We geven de natuur nog een periode de kans om een spontane zwangerschap te laten ontstaan. Om de spontane kans te vergroten, krijgt u adviezen over onder meer leefstijl.

Soms ligt de oorzaak (onder meer) in een onregelmatige menstruatiecyclus. Dan proberen we met medicijnen de cyclus te regelen. Meestal proberen we eerst om met tabletten een eisprong uit te lokken en zo de cyclus regelmatiger te krijgen. Als dit niet lukt, dan proberen we met hormooninjecties om een eisprong uit te lokken.