De aandachtsgebieden van het wondexpertise centum zijn:

  • decubitus (doorliggen)
  • diabetisch voetenspreekuur
  • vaatlijden/open been
  • VAC-therapie
  • belang van voeding voor herstel

Decubitus (doorliggen)

Decubitus is een beschadiging van de huid. De beschadiging ontstaat meestal als gevolg van druk- en/ of schuifkracht.

Deze beschadiging treedt vooral op in situaties van langdurige bedrust of bij het langdurig aannemen van dezelfde houdingen (zittend of liggend). Door de druk ontstaat er vervorming en plaatselijk zuurstoftekort in de huid en het onderhuidse bindweefsel.

Als deze situatie lang aanhoudt, gaat het weefsel dood en ontstaat er een wond. Deze wond wordt decubitus genoemd. De meeste bekende decubitusplekken zijn de stuit en de hielen. De behandeling is afhankelijk van de categorie (1 tot en met 6) en de plaats van de wond.

Diabetisch voetenspreekuur

Elke donderdag vanaf 9.00 uur is er een speciaal spreekuur voor diabetespatiënten met voetproblemen.De internist, vaatchirurg, gipsverbandmeester, wondconsulent, podotherapeut en revalidatiearts zijn aanwezig. Soms is de schoenmaker aanwezig.

In het multidisciplinaire team wordt onderzocht wat de oorzaak is van uw voetproblemen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. Het schoeisel dat u draagt kan bijdragen aan de oorzaak van uw voetproblemen. Mogelijk wordt u gevraagd alle schoenen en pantoffels die u regelmatig draagt, mee te nemen voor inspectie.

Wanneer de wond is gesloten, blijft het van belang om dagelijks uw voeten te onderzoeken. Dit kunt u zelf doen of met regelmaat door een professional.

Vaatlijden/open been

Wonden aan de onderbenen kunnen ontstaan of verslechteren door een slechte doorbloeding. Bij een normale bloedsomloop in de benen wordt zuurstofrijk bloed door de slagaders aangevoerd. Door steeds kleinere bloedvaten komt het aan bij de spieren, de huid en andere weefsels die bloed nodig hebben. Daar geeft het bloed zuurstof en voedingsstoffen af. Vervolgens neemt het bloed afvalstoffen op en stroomt het via steeds grotere aders weer terug naar het hart en de longen.

Een slechte doorbloeding kan veroorzaakt worden door een vernauwing van de aders of de slagaders. De wondconsulent werkt samen met de specialist. Op basis van de medische voorgeschiedenis, de klachten, lichamelijk onderzoek en de wondgenezing kan de specialist constateren of de wondgenezing wordt belemmerd door een slechte doorbloeding.

Voor een beter inzicht in de afwijkingen kan de specialist verschillende onderzoeken uitvoeren:

Op basis van de conditie van de patiënt en de uitslagen van de onderzoeken, stelt de specialist samen met de wondconsulent en patiënt een behandelplan op.

VAC-therapie

VAC is de afkorting van Vacuüm Assisted Closure. Bij deze behandeling zorgt een pomp voor een onderdruk of vacuüm in de wond. Hierdoor wordt overtollig wondvocht afgevoerd naar een opvangbeker. Deze therapie bevordert tegelijkertijd de bloedcirculatie en kan de zwelling rondom de wond verminderen. Hierdoor geneest de wond sneller. In de folder leest u meer over deze vorm van wondbehandeling.

Bij VAC-therapie wordt foam op of in de wond aangebracht. Het foam wordt afgedekt met folie. Via een slang is dit verbonden met een pomp. In de pomp zit een opvangbeker waarin het wondvocht wordt opgevangen. De pomp werkt op een accu, hierdoor kunt u rustig een paar uur zonder stroom. Bij de pomp zit een schoudertasje, zodat u deze makkelijk mee kunt nemen.

Belang van voeding voor herstel

Voeding neemt een steeds belangrijker plaats in bij de behandeling van wonden. Een goed en uitgebalanceerd voedingsschema heeft een grote invloed op de wondgenezing. Andersom kan gesteld worden dat onjuiste voeding de genezing niet ten goede komt.