Dr. R.H.H. (Remy) Bemelmans

Internist

Specialisme

Interne geneeskunde

Aandachtsgebieden

Vasculair geneeskundige

Werkzaam op locaties

Ede, Barneveld

In Ziekenhuis Gelderse Vallei sinds

2014 

Artsexamen

2003, Universiteit Maastricht

Opleiding

2005-2009 en 2011-2014. De eerste twee jaar in Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn, daarna in het UMC Utrecht, waaronder twee jaar in het aandachtsgebied Vasculaire geneeskunde.

Promotie

2012, Universiteit Utrecht

Promotieonderzoek

Van 2009 tot 2011 heb ik promotieonderzoek gedaan bij de afdeling Vasculaire geneeskunde in het UMC Utrecht. Dit bestond uit twee onderdelen. We onderzochten de relatie tussen een verhoogde hartslag in rust en het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes mellitus. Daarnaast hebben we de invloed van lichaamsbeweging op risicofactoren voor hart- en vaatziekten en op de bloedvatfunctie onderzocht. Het onderzoek staat beschreven in het proefschrift “The effect of physical exercise and resting heart rate on cardiovascular risk”. Hierop ben ik in 2012 gepromoveerd bij Prof. Dr. Visseren in het UMC Utrecht.

Ik ben sinds mei 2014 werkzaam in Ziekenhuis Gelderse Vallei en op locatie Barneveld als algemeen internist. Patiënten met allerlei klachten kunnen bij mij terecht, vaak na verwijzing door een huisarts of collega-specialist. Ik zal in eerste instantie proberen een diagnose te stellen. Heel vaak kan ik een aandoening daarna ook zelf behandelen. In een klein aantal gevallen, zoals bijvoorbeeld bij kwaadaardige aandoeningen, kan het zijn dat ik de behandeling hierna overdraag aan een collega met meer expertise op dat gebied.

Hiernaast is mijn specifieke aandachtsgebied de Vasculaire geneeskunde. Ik behandel veel mensen met aandoeningen van de bloedvaten, zoals trombose (trombosebeen of longembolie), slagaderverkalking (atherosclerose) en zeldzamere aandoeningen zoals ontstekingen van de bloedvaten (vasculitis). Daarnaast behandel ik veel patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals mensen met een verhoogd cholesterol, een hoge bloeddruk (hypertensie) of suikerziekte (diabetes mellitus). Een verhoogd cholesterol of bloeddruk geeft vaak geen klachten, maar verhoogt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Met een gerichte behandeling, die vaak bestaat uit leefstijladviezen gecombineerd met specifieke medicatie, probeer ik hart- en vaatziekten te voorkomen of de progressie ervan te remmen. Om de behandeling zo effectief mogelijk te maken, is het belangrijk om over de oorzaak of oorzaken na te denken en eventueel onderzoek hierna te doen. Voor deze patiëntencategorie werk ik nauw samen met mijn collega Vasculair geneeskundige René de Vries, maar ook waar nodig met de vaatchirurgen, neurologen, cardiologen en soms nog andere specialisten.