P.R. (Philip) Bos

MDL-arts

Specialisme

Maag-, darm en leverziekten (MDL)

Aandachtsgebieden

Endoscopie 

Werkzaam op locaties

Ede

In Ziekenhuis Gelderse Vallei sinds

2015

Artsexamen

2007

Opleiding

  • Geneeskunde Erasmus Universiteit  
  • St Franciscus Gasthuis Rotterdam  
  • UMC Utrecht  
  • St.Antonius Nieuwegein   

Oorspronkelijk ben ik in Rotterdam gestart met de opleiding tot internist. In de opleidingstijd vond ik echter de buikproblematiek, maar ook de verrichtingen op de intensive care meer voldoening geven. In 2011 heb ik daarom de switch gemaakt naar de opleiding Maag- darm- en leverziekten. Deze opleiding heb ik met veel plezier in het UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein voltooid.

Boeiend aan dit vak zijn de diagnostische puzzels in combinatie met het uitvoeren van onderzoeken. De MDL-arts behandelt zowel chronische ziekten (lever- en darmontstekingen) als acute ziekten (bijvoorbeeld bloedingen) en zien patiënten van alle leeftijden op het spreekuur.

De ontwikkelingen in het vakgebied gaan snel. Ook wat betreft behandelingen. Daar waar de chirurg vroeger aan zet was bij bijvoorbeeld een grote poliep in de darm, blijkt nu steeds vaker een endoscopische behandeling mogelijk.

Ik zie het als een uitdaging om de patiënt goed te horen, en de spanning over het benodigde onderzoek te verminderen. Mijn patiënt moet uiteindelijk met een heldere boodschap de spreekkamer of de onderzoekskamer kunnen verlaten.