Dr. M.C.R.F. (Marcory) van Dijk

Patholoog

Specialisme

Pathologie 

Aandachtsgebieden

Perinatale pathologie, melanocytaire afwijkingen

Werkzaam op locaties

Rijnstate Ziekenhuis Arnhem, Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede

In Ziekenhuis Gelderse Vallei sinds

2014

Artsexamen

1997

Opleiding

Universitair Medisch Centrum St. Radboud ziekenhuis te Nijmegen met perifere stages in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen en Rijnstate Ziekenhuis te Arnhem.    

Promotie

Voor en tijdens de opleiding heb ik wetenschappelijk onderzoek verricht. In 2006 resulteerde dit in een promotie getiteld 'Genetic alterations in melanocytic lesions - towards the diagnostic use of molecular genetic analysis -'. Om de gevonden resultaten in de praktijk te toe te gaan heb ik translationeel onderzoek verricht met steun van het KWF getiteld 'Mutation analysis as diagnostic aid in spitz tumors of uncertain malignant potential'. Het resultaat was een toepasbare moleculaire test om specifieke goedaardige moedervlekken (desmoplastische Spitz naevi) te kunnen onderscheiden van huidkanker (desmoplastische melanomen).  

Nevenactiviteiten

Naast de diagnostiek ben ik onder andere lid van Stafcommissie Voeding, Sport en Beweging (ZGV), Centrale Wetenschaps Commissie (RZA) en Werkgroep Kinderpathologie der Lage Landen. Daarnaast schrijf ik voor vakbladen en tijdschriften voor een algemeen publiek. In woord en beeld probeer ik een brug te slaan tussen alledaagse waarnemingen en wetenschappelijke kennis. Voeding is hierin de rode draad.  

Eerdere posities

Aansluitend aan mijn opleiding ik gewerkt in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Naast de algemene pathologie voor het UMCG en het Scheperziekenhuis te Emmen waren mijn aandachtsgebieden nefropathologie, perinatale pathologie, neuropathologie (met name spierpathologie en ontwikkelingspathologie van de hersenen), ophtalmopathologie, hepatobilliaire pathologie en transplantatiepathologie op gebied van nier en lever. 
 
De klinische pathologie is een vak van waarnemen, interpreteren en communiceren. Samen met mijn collega’s van Pathologie-DNA zetten we ons in om zo goed mogelijke diagnostiek te verzorgen.