'Weet wat je grenzen zijn’

Sportarts Inge Gobes-de Punder van Sports Valley

Sport is belangrijk voor mensen. Het is dynamisch, geeft plezier, ontspanning en is voor veel mensen een uitlaatklep. Het mooie is dat jong en oud sport kunnen beoefenen op elk gewenst niveau. En het verbindt mensen. Door het sporten voelen ze zich fitter en worden ze gezonder oud. Sporters zijn gemotiveerde mensen die doorgaans alles aangrijpen om weer op het gewenste niveau te kunnen sporten. Dit in geval van een blessure of andere oorzaak waardoor de belastbaarheid is verminderd. De breedte van de sport komt ook terug in mijn vak. Als sportarts zie ik tijdens mijn spreekuur geblesseerde sporters, maar ook mensen die zich minder goed kunnen inspannen om welke reden dan ook.

De basis van elke behandeling is een goede analyse van het probleem. Voordat we een behandeltraject inzetten moet eerst de oorzaak van het probleem helder zijn. Daarna stel ik mijzelf vragen zoals: “Wat is de beste aanpak, welke andere zorgverleners kunnen we indien nodig het beste inschakelen en hoe voorkomen we dat het probleem terugkeert?”.

Heb je een klacht? Zoek dan tijdig deskundige hulp. Hoe eerder je weet wat er aan de hand is en wat je eraan kunt doen, hoe sneller je weer jouw sport kunt beoefenen.

Advies

Ken je lichaam, weet wat je grenzen zijn en hanteer deze ook. Stop met sporten als de pijn (of een andere klacht) steeds erger wordt. Doe daarom ook niet mee aan wedstrijden als je niet goed bent voorbereid. Valkuilen zijn bijvoorbeeld bucket lists en weddenschappen.