P. (Petra) Groenenboom

Topsportarts

Specialisme

Topsportgeneeskunde bij Sports Valley

Aandachtsgebieden

  • topsport (o.a. sportarts Atletiekunie, CTO arts Nederlandse Skivereniging)
  • voetbalblessures
  • wintersportblessures/traumata
  • hardloopblessures
  • isokinesie

Werkzaam op locaties

Ede

Spreekuren

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

In Ziekenhuis Gelderse Vallei sinds

2012

Artsexamen

2006

Opleiding

  • 2008 t/m 2011 opleiding tot sportarts in Medisch Centrum Haaglanden te Den Haag en Leidschendam
  • per 1 januari 2012 geregistreerd als sportarts
  • 2013 – heden Masterclass topsportartsen NOC*NSF

Nevenactiviteiten

Naast mijn werkzaamheden als topsportarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei ben ik werkzaam op CTO Papendal. Daar doe ik inloopspreekuren, sportmedische begeleiding voor de atletiekunie (tevens medisch hoofd van atletiekunie) en Nederlandse skivereniging. Ook reis ik mee met de Nederlandse topatleten naar toernooien in zowel binnen- als buitenland met als hoogtepunt de Olympische Spelen.

Voorgaande werkzaamheden

De eerste helft van 2012 ben ik als sportarts werkzaam geweest in Medisch Centrum Haaglanden in Leidschendam. Destijds was ik teamarts bij ijshockey vereniging de Panthers in Zoetermeer en begeleidde ik de rugby dames Sevens. Ook begeleidde ik atletiektoernooien en wedstrijdarts bij o.a. Europese Kampioenschappen beachsoccer in Scheveningen, Nederlandse Kampioenschappen BMX in Rijswijk en WK turnen in Rotterdam. Tweede helft van 2012 t/m 2014 ben ik clubarts voor de jeugd van voetbalclub Ajax geweest.

Persoonlijke toelichting

Sport is altijd al mijn passie geweest. Van kinds af aan heb ik er altijd veel voor gelaten om veel te kunnen sporten. Ook nu in mijn werk als topsportarts wil ik er veel voor laten om goede en adequate medische zorg te leveren.

De opleiding tot basisarts heb ik in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gedaan. Daarna ben ik als arts-assistent ervaring op gaan doen op een afdeling interne geneeskunde, longafdeling, hartafdeling en orthopedieafdeling. De ambitie om sportarts te worden bleef bestaan. Per 1 januari 2012 mocht ik me dan echt sportarts noemen.

Ik kom zelf uit de atletiekwereld, ben 400m atlete geweest. Diverse nationale en internationale toernooien heb ik aan deelgenomen. Maar mijn interesse stopt niet bij atletiek. Zoals eerder gezegd sport is altijd al een passie van mij geweest!

Ook zet ik mij graag in voor de (chronisch) zieke patient. Zo heb ik elders de oncologische revalidatie opgezet wat nu nog steeds draait en waar ik enorm trots op ben.

Op de polikliniek Topsportgeneeskunde behandel ik vooral topsporters met blessures en/of ziekte. Echter een belangrijk deel van mijn vak als topsportarts zit in preventie, sterkte-zwakte analyses, hoe kan de topsporter nog beter worden? Voor een topsporter is snelheid van diagnostiek (zowel klinisch onderzoek als aanvullend onderzoek, zoals MRI) van groot belang. Verloren wachttijd rondom blessures betekent minder trainen en dus minder presteren. De afdeling Topsportgeneeskunde biedt daarom snelle toegang tot het spreekuur en speciale afspraken met het Radiologisch Centrum Topsport en Klinisch Chemisch Laboratorium voor diagnostiek. Ook is er een gezamenlijk sportspreekuur met de orthopedie; indien nodig kijkt de orthopeed meteen mee.

Lees meer over Petra Groenenboom en sportmedische zorg bij Sports Valley.

Referenties

Rafael Raap, atleet: 'Petra Groenenboom heeft veel verstand van topsport, zij begrijpt mij, ooit was ze zelf topsporter, dat is fijn! En in combinatie met haar kennis van menselijk lichaam helpt ze mij om van mijn blessure af te komen.'