Dr. K. (Kasper) Janssen

Sportarts

Specialisme

Sportgeneeskunde

Aandachtsgebieden

Topsport (onder andere Centrum voor Topsport en Onderwijs arts judo), peesblessures, enkelverstuiking, judoblessures, roeiblessures, hardloopblessures, turnblessures, basketbalblessures, overtraining, prestatie optimalisatie (voeding, slaap en herstel)

Werkzaam op locaties

Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede, Centrum voor Topsport en Onderwijs spreekuur Papendal 

In Ziekenhuis Gelderse Vallei sinds

November 2016

Artsexamen

2005 

Opleiding

  • 2006 tot en met 2010: opleiding tot sportarts (orthopedie, cardiologie, sportgeneeskunde, huisartsgeneeskunde, inspanningsfysiologie) in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen
  • 2009: wetenschappelijke stage in the Sports Clinic, University of Sydney, Australië

Publicaties

Bekijk publicaties

Promotie

Van 2010 tm 2016 deed ik promotieonderzoek bij EMGO+ van VUmc in Amsterdam. Ik heb daar onderzocht welke maatregel het beste werkt om enkelverstuikingen bij sporters te voorkomen: bracen, balanstraining of een combinatie. Verrasend genoeg bleek het dragen van een enkelbrace de meeste verstuikingen te voorkomen. Veel sporters denken nog steeds dat het dragen van een enkelbrace de enkelbanden verzwakt. Dat is een grote fabel; bracen berschermt je enkel juist tijdens het sporten. Wil je weten welke brace het beste bij je past? Maak dan een afspraak of kijk in de ‘Versterk je enkel’ app. 

Nevenactiviteiten

Eigenaar Napatwork.nl, de powernap als energizer, vanuit de topsport naar de werkvloer, betere fitheid en prestaties op het werk, burn-out preventie

Eerdere posities

Van 2010 tot en met 2015 was ik sportarts op het Sport Medisch Centrum (SPM) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Destijds was ik teamarts van het Nederlands heren turnteam (EK’s & WK’s) en teamarts van eredivisie basketbalteam SPM Shoeters. Vervolgens ben ik in 2015 en 2016 teamarts geweest bij de Roeibond met als hoogtepunt de Olympische Spelen in Rio.
 
Het is voor mij een prachtige uitdaging om de afdeling Topsportgeneeskunde en Sportgeneeskunde in Ziekenhuis Gelderse Vallei te mogen versterken. Peter Vergouwen heeft hier samen met zijn team een unieke afdeling opgebouwd. Om daar aan te mogen bijdragen is geweldig.

Op de polikliniek Topsportgeneeskunde behandel ik vooral topsporters met blessures of verminderde prestaties. Voor een topsporter is snelheid van diagnostiek (zowel klinisch onderzoek als aanvullend onderzoek, zoals MRI) van groot belang. Verloren wachttijd rondom blessures betekent minder trainen en dus minder presteren. De afdeling Topsportgeneeskunde biedt daarom snelle toegang tot het spreekuur en speciale afspraken met het Radiologisch Centrum Topsport voor diagnostiek. Ook is er een gezamenlijk sportspreekuur met de orthopedie. Indien nodig kijkt de orthopeed meteen mee.

Binnen de sportgeneeskunde heb ik mij naast blessures verdiept in training en herstel. Als topsporter balanceer je constant op het randje. Je moet hard trainen om goed te presteren, maar hard herstellen wordt vaak vergeten. Wanneer je onvoldoende aandacht hebt voor je herstel, nemen je prestaties af. Duurt dit langer dan enkele weken dan kan er sprake zijn van een overtraining syndroom. Je bent als het ware opgebrand. Doortrainen kan je dip erger maken en soms zelfs lijden tot het einde van je sportcarrière. Als sportarts weet ik wat je nodig hebt om weer fit te worden: veerkracht. Samen met de sporter (en coach) maak ik een plan, zodat die zich weer ‘lekker’ gaat voelen. De prestaties volgen vanzelf.

Daarnaast zie ik ook ‘gewone’ sporters en chronisch zieken met diverse blessures. Lang op de bank blijven zitten is namelijk voor niemand een optie. Ben je van plan een uitdaging aan te gaan zoals een marathon of cyclosportieve laat je dan testen middels een sportmedisch onderzoek met eventueel een inspanningstest op de fietsergometer. Zo worden je belastbaarheid (onder andere bloeddruk, omslagpunt en VO2max) en eventuele risico’s in kaart gebracht. Ook mensen die nog niet of te weinig bewegen, kunnen bij ons terecht. Want om beter te worden, jong of oud, ziek of gezond, moet je in beweging blijven!