M.A. (Ries) Schouten

Reizigersgeneeskundige

Specialisme

Arts-microbioloog en reizigersgeneeskundige

Aandachtsgebieden

Tropische ziekten

Werkzaam op locatie

Ede

In Ziekenhuis Gelderse Vallei sinds

1999

Opleiding(en)

  • reizigersgeneeskundige, 2006
  • promotie, 2001
  • arts-microbioloog, 1999
  • huisarts, 1995
  • tropenarts, 1990
  • arts-examen, 1988

Nevenactiviteiten

Voorzitter van de Stichting Vrienden van Bawku en jaarlijks gedurende enige weken werkzaam in Bawku Hospital te Ghana

Persoonlijke toelichting

Na een aantal jaren in de tropen gewerkt te hebben ben ik in Nederland opgeleid tot huisarts en later gespecialiseerd tot arts-microbioloog en reizigersgeneeskundige. Van 1999 tot 2017 heb ik full-time gewerkt als arts-microbioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei. In 2006 heb ik hier de travel clinic opgericht en ben ik er eindverantwoordelijk arts. Sinds 2017 werk ik met name in de travel clinic en neem ik daarnaast waar als arts-microbioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Reizen naar (al dan niet) tropische bestemmingen kan risico opleveren voor de gezondheid, zeker als de eigen immuniteit niet optimaal is. Door mijn werk in de tropen weet ik hoe groot de risico’s zijn en welke preventieve maatregelen raadzaam en haalbaar zijn voor de reiziger. Bij een consult aan onze travel clinic krijgt u een advies op maat, afgestemd op uw gezondheidstoestand en uw reisschema zodat u optimaal beschermd op reis kunt gaan. Mocht een bepaalde reis, vanwege uw medische omstandigheden, niet raadzaam zijn dan vertellen wij dat u ook eerlijk en kunnen we omzien naar alternatieven.

Ook mensen die niet op reis gaan maar gevaccineerd moeten worden vanwege een immuunstoornis of (aanstaand) gebruik van medicatie die de immuniteit onderdrukken zijn van harte welkom bij onze clinic. Samen met u kijken we dan welke vaccinaties noodzakelijk zijn en welke eventueel te overwegen zijn in verband met een toekomstige reis.