Dr. M.A. (Machiel) Siezenga

Internist-nefroloog

Specialisme

Interne geneeskunde

Aandachtsgebieden

Nefrologie (nierziekten)

Werkzaam op locaties

Ede, Veenendaal

In Ziekenhuis Gelderse Vallei sinds

2009

Artsexamen

1999, Universiteit Leiden

Publicaties

Bekijk publicaties

Promotie

Determinants of Vascular Complications in type 2 diabetic South Asians a focus on the complement system Nevenfunties Secretaris maatschap 

Persoonlijke toelichting

Ik ben opgeleid tot internist in het Leyenburg (thans HAGA) ziekenhuis Den Haag (2000-2004) en het Leids Universitair Medisch Centrum. In 2006 ben ik geregistreerd als internist, in 2008 als nefroloog (specialist nierziekten).

Tijdens mijn opleiding tot nefroloog heb ik onderzoek gedaan naar voorspellers van hart-/vaat-/nieraandoeningen bij patiënten met suikerziekte van Surinaams Hindoestaanse afkomst. In 2011 heb ik mijn proefschrift “determinants of vascular complications in type 2 diabetic South Asians focus on the complement system” afgerond.

Als specialist nierziekten zie ik veel patiënten met een nieraandoening. Hiervan bestaan vele soorten, en in verschillende mate van ernst. Soms is verder onderzoek nodig naar de oorzaak van de nieraandoening. Soms is de oorzaak duidelijk (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, suikerziekte) en richt de behandeling zich op het voorkomen van erger. Soms is een kort behandeltraject afdoende en kan de huisarts de behandeling overnemen, soms blijft u als nierpatiënt langdurig onder controle.

Bij een ernstige vorm van nierfalen starten we (samen met een team van verpleegkundigen, een diëtist en maatschappelijk werker) met de voorbereidingen voor dialyse (waarbij er verschillende methoden zijn) of niertransplantatie. We kijken steeds welke behandeling het best bij u past zodat we daar samen met u een goede beslissing over kunnen nemen. Ook de zorg voor dialysepatiënten hoort (in samenwerking met een enthousiast team van zorgverleners) tot mijn werkzaamheden.

Naast patiënten met een nieraandoening houd ik mij bezig met patiënten met andere internistische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, schildklierziekten, of wanneer er klachten zijn die verder moeten worden uitgezocht.

Ik vind het zeer belangrijk dat u als patiënt weet heeft van uw aandoening en behandeling. Om zelf mee te kunnen beslissen moet u als patiënt voldoende informatie en voorlichting krijgen. Daar mag u mij altijd op aanspreken!