Sportorthopedisch chirurg Wybren van der Wal van Sports Valley

‘Een reconstructie van een kruisband doen we tegenwoordig op maat’

‘Van sport kan ik ontzettend genieten. Vroeger was ik zelf topsporter en die passie heb ik altijd vastgehouden. Ik loop nog hard en zit met de Olympische Spelen het liefst 24/7 voor de tv om alles te volgen. Mede daardoor doe ik nu wat ik doe. Ik ben orthopedisch chirurg en heb mij helemaal gespecialiseerd in sport en het kniegewricht. Ik behandel allerlei soorten knieletsel, van slijtage tot aan een gescheurde kruisband.

Ik merk dat het mij als orthopeed helpt om zelf ook sporter te zijn. Daardoor kan ik mij beter verplaatsen in degene die tegenover mij in de spreekkamer zit. Interesse en kennis hebben van de sport die diegene doet is ook heel handig. Ik vraag daarom altijd op welk niveau hij nog wil kunnen sporten en wat daarvoor nodig is. Moet je bijvoorbeeld veel sprongkracht hebben? Of veel kunnen draaien? Waar mogelijk passen we daar de behandeling op aan. Zo doen we bijvoorbeeld een reconstructie van een kruisband tegenwoordig steeds meer op maat. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met welke sport iemand beoefent. Als je bij een bepaalde sport een spiergroep heel veel nodig hebt, kunnen we ervoor kiezen een pees van een andere plek voor de reconstructie te gebruiken. Het is op die manier erg gepersonaliseerd.

Ik word er enorm blij van als een sporter na een behandeling en revalidatie weer op niveau is en zijn sport kan oppakken. Een revalidatietraject is vaak intensief en een sporter krijgt daarbij met verschillende zorgverleners te maken. Ik vind het belangrijk dat die zorgverleners goed samenwerken. Dat is ook nodig om de sporter goed te begeleiden. In het ziekenhuis werken we daarom binnen het sportmedisch centrum Sports Valley samen met verschillende gespecialiseerde artsen. Deze samenwerking heeft voor sporters veel voordelen. Ze kunnen snel terecht en er is snelle diagnostiek. En waar mogelijk kan een sporter op korte termijn geopereerd worden. Na de operatie gaat een sporter vaak een revalidatietraject in met een fysiotherapeut. In de regio Gelderse Vallei is gelukkig een enorm sterk netwerk met fysiotherapeuten waar we mee samenwerken. Dat is vrij uniek en erg goed georganiseerd. We maken er dan ook intensief gebruik van. Daardoor wordt het behandel- en revalidatietraject voor sporters van A tot Z beter.’

Advies voor de sporter

Tijdens mijn spreekuur kom ik vaak blessures tegen die ontstaan door overbelasting. Soms denk ik dan: “Zonde! Die blessure had misschien wel voorkomen kunnen worden.” Dit kan met name door op verschillende manieren te trainen; door naast jouw reguliere training ook krachtraining te doen. Dit is vooral belangrijk op momenten waarop je de inspanning gaat verhogen, bijvoorbeeld aan het begin van een seizoen. Bouw dan altijd rustig op en doe extra krachttraining om jouw lichaam sterker te maken.

Ervaring van een sporter

Wakeboarder Age Methorst werd aan zijn voorste kruisband geopereerd door Wybren van der Wal. Hij vertelt: ‘Aan het begin van mijn revalidatie had ik er nog moeite mee dat het allemaal wat anders aanvoelde, maar na verloop van tijd veranderde dat. Ik ben weer helemaal op niveau en voel me weer actief en zelfverzekerd op het water. Dat heb ik in samenwerking met mijn fysio en chirurg voor elkaar gekregen. Alle zware uren zijn zeker niet voor niets geweest. Hoe harder je werkt, hoe minder pijn je op de lange termijn zult hebben.’


Age Methorst met Wybren van der Wal
Age Methorst met Wybren van der Wal
Sports Valley
Sports Valley