Prof. Dr. B.J.M. (Ben) Witteman

Hoogleraar voeding en darmgezondheid (WUR), oud MDL-arts

In Ziekenhuis Gelderse Vallei sinds

1995

Onderzoeksfocus

Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg

Publicaties

Bekijk publicaties

Promotie

Assessment of vagal nerve integrity in autonomic neuropathy

Aanvullende informatie

Prof Dr. B.J.M. (Ben) Witteman werkt als MDL-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei en als buitengewoon hoogleraar met de leerstoel ‘Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg’ aan Wageningen UR. Hij is een boegbeeld voor de Alliantie Voeding, het samenwerkingsverband tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. Al vóór het ontstaan van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei zette Witteman zich in voor het verbinden van voeding en zorg en het doen van onderzoek naar voeding in relatie tot ziekte en herstel.

Van 2007- 2013 wist hij als bestuurslid van de Alliantie Voeding vele medisch specialisten te betrekken bij de activiteiten van de Alliantie Voeding en gaf hij mede vorm aan het Voedingsziekenhuis. Witteman heeft speciale interesse voor voeding, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, pancreatitis, galweg- en leveraandoeningen en geavanceerde endoscopische technieken. Met zijn benoeming als hoogleraar kan hij zijn passie voor de preventieve rol van voeding bij mensen met een chronische (darm)aandoening verder uitbouwen. Hij is lid van het ild care expertise team en participeert in onderzoek door het team uitgevoerd op het gebied van voeding bij chronische ild (interstitiële longaandoeningen).

Witteman studeerde geneeskunde in Leiden en vervolgde zijn opleiding tot MDL-arts in Nijmegen. Van 1988-1990 was hij staflid interne geneeskunde in het Academisch Ziekenhuis te Leiden. Van 1990-1995 was hij als staflid verbonden aan de afdeling maag-darm-leverziekten van het UMC St. Radboud te Nijmegen. Sinds 1995 is hij werkzaam in Ziekenhuis Gelderse Vallei. In 1998 promoveerde hij met het proefschrift ‘Assessment of vagal nerve integrity in autonomic neuropathy’.