Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
‘Op zoek naar de oorzaak achter de blessure en die aanpakken!’
Prof. dr. Hans Zwerver, sportarts bij Sports Valley
‘Heb je een blessure of sportgerelateerde klacht en kom je op het spreekuur, dan stellen we eerst een gerichte diagnose zodat je weet wat je hebt. We kijken daarbij niet alleen naar de diagnose, maar ook naar de onderliggende oorzaak. Dat klinkt misschien wat gek, maar het houdt in dat we vanuit de sportgedachte het ontstaan van de klacht en de mogelijke aanleiding daarvoor onderzoeken. Dat is eigenlijk vaak lastiger dan alleen het stellen van de diagnose, Het achterhalen van de aanleiding en de oorzaak is essentieel voor het maken van een persoonlijk behandelplan en het inzetten van preventie om nieuwe klachten te voorkomen.
Een voorbeeld: het kan voorkomen dat je achillespeesklachten hebt en dat dit is ontstaan doordat je teveel hardgelopen hebt. De diagnose is dan een ‘achillespeesontsteking’ en de aanleiding is overbelasting. Wanneer we dit vertalen naar het behandelplan, dan kunnen we het natuurlijke herstelproces van het weefsel niet versnellen. Maar we kunnen je wel meer inzicht geven waarom het is misgegaan, het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid is namelijk verstoord geraakt. Onder andere door gerichte training te adviseren, zorgen we dat klachten verminderen/weggaan en je straks eenzelfde soort belasting beter aankunt zonder opnieuw blessures te krijgen. Op die manier ben je bezig met herstel en ook alvast met preventie. Het mooie en unieke is dat we dit binnen Sports Valley met een heel team van in sport geïnteresseerde medisch specialisten doen.
In Nederland hebben steeds meer sporters behoefte aan sportmedische zorg. Goede sportmedische zorg houdt in dat je als sporter weet waar je terecht kunt en dat je daar snel en goed geholpen wordt zodat je snel maar zeker ook verantwoord weer kunt sporten. Nu is het zo dat sporters vaak meerdere zorgverleners zien voordat ze echt geholpen kunnen worden. Met Sports Valley timmeren we denk ik aan de juiste weg; we brengen alle sportmedische zorg naar 1 plek. Daarmee is het een unieke combinatie van sportmedische expertise, bijeengebracht in 1 ziekenhuis, waarbij er dus snel gerekend kan worden op de ondersteuning en faciliteiten die een ziekenhuis biedt.
Zelf ben ik vanuit mijn eigen sportieve achtergrond als basketballer en mijn nieuwsgierigheid in het menselijk lichaam, training, fysiologie, gezondheid en blessures geïnteresseerd geraakt in sportgeneeskunde. Ik vind dit het mooiste specialisme dat er is. Het is heel breed; ik zie jong tot oud, recreant tot topsporter en gezondheidsbeweger tot patiënt op mijn spreekuur. Sportgeneeskunde is ook meer dan alleen het behandelen van blessures van sporters. Bewegen is als een medicijn. Als je alle gezondheidsbevorderende eigenschappen van bewegen in een pil zou stoppen, zou dit medicijn niet aan te slepen zijn. Eigenlijk zouden alle patiënten, bezoekers en ja ook medewerkers met beweegadvies naar huis moeten gaan. Ik houd mij dan ook graag bezig met de vraag hoe we opgedane kennis bij (top)sportgeneeskunde kunnen vertalen naar reguliere zorg. In die vertaalslag zijn al meerdere succes behaald. Zo adviseren we patiënten tijdens bijvoorbeeld chemotherapie of voor en operaties steeds vaker om te blijven bewegen (trainen) in plaats van om te rusten.’
Advies
‘Ben je een sporter? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om blessures of klachten te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om grote veranderingen in belasting te vermijden. Bouw bijvoorbeeld na een (gedwongen) periode van niet trainen/spelen geleidelijk weer op. Daarnaast moet je de ‘kracht van het niets doen’ tijdens een trainingsprogramma zeker niet onderschatten. Voldoende hersteltijd is belangrijk bij het boeken van vooruitgang.
Heb je al eens een blessure gehad, dan is dat de grootste risicofactor om weer een blessure te krijgen. Luister daarom naar de pijntjes in je lichaam en blijf bewegen zonder te forceren; start low and go slow. Tot slot kun je de zomerstop uitstekend gebruiken om aan jouw herstel te werken. Wacht niet af en denk niet “het gaat wel over”, want in de voorbereiding loop je dan vaak weer tegen oude problemen aan.’
Meer weten
Meer weten over prof. dr. Hans Zwerver? Bekijk zijn profiel.