Bevallen

Elke bevalling is anders. En iedere vrouw ervaart de pijn bij de bevalling anders. Sommige vrouwen vinden de pijn niet uit te houden. Anderen vinden het goed te verdragen. Er zijn verschillende manieren om de bevalling te doorstaan zonder medicijnen.

Er zijn verschillende manieren om de bevalling te doorstaan zonder medicijnen. In de beginfase van de bevalling zijn de weeën meestal nog goed te verdragen. Ga zo lang mogelijk door met waarmee u bezig bent. Zoek afleiding, bijvoorbeeld door te lezen, tv te kijken of muziek te luisteren. Op onze afdeling kunt u tv kijken en ontspannende muziek luisteren. U mag van thuis een laptop of cd/dvd speler meenemen. De verpleegkundige biedt u en uw partner emotionele ondersteuning, begeleiding en comfort tijdens de bevalling. Zij komt regelmatig bij u kijken. U kunt haar oproepen als u haar hulp nodig heeft. De verpleegkundige kan uw partner instructies geven die helpen u te ondersteunen.

Ademtechnieken

Veel vrouwen hebben ademtechnieken geleerd tijdens een zwangerschapscursus. De verpleegkundige kan u helpen om uw aangeleerde techniek te gebruiken. Heeft u geen zwangerschapscursus gevolgd? Dan kan de verpleegkundige u een ademtechniek aanleren. Het meezuchten met een wee ervaren veel vrouwen als een stimulans. Het vermindert de kans op hyperventilatie.

Houdingen

Probeer uit in welke houding u zich het beste kunt ontspannen. Als er geen medische reden is om in bed te blijven liggen, kunt u uit bed komen:

  • vang staand een wee op, terwijl u een beetje wiegt met uw heupen of ergens op leunt
  • bij rugweeën kan het prettig zijn om op uw handen en knieën te zitten
  • zit op een krukje en hang voorover op bed
  • rondlopen kan prettig zijn
  • als u ligt voelt het vaak goed om op de zij te liggen, leg eventueel een kussen tussen uw benen

Warmte

Warmte helpt om te ontspannen. Het vermindert de verkramping van de spieren en verhoogt de pijngrens. Op onze afdeling hebben wij warmwaterzakken die u tegen uw buik of rug kunt leggen. Het kan ook fijn zijn om te douchen, met een warme straal water op uw buik of rug gericht.

Bevalbal

Een bevalbal lijkt op een skippybal. U kunt erop zitten, eroverheen knielen of leunen. Door de ronde vorm van de bal kunt u wiegen zonder veel inspanning. Dit helpt om te ontspannen en de weeën beter op te vangen.