Embolisatie van myomen (vleesbomen in de baarmoeder)

Embolisatie zorgt voor het verminderen of opheffen van de bloedtoevoer naar myomen (vleesbomen in de baarmoeder). Hierdoor geven myomen minder klachten. De myomen groeien niet meer en kunnen kleiner worden.

Hoe gaat embolisatie van myomen in de praktijk?

De embolisatie wordt verricht op de behandelkamer (angiokamer) van de afdeling radiologie. Onder plaatselijke verdoving wordt een buisje in één van de liesslagaders geschoven. Via dit buisje wordt een dun slangetje in het bloedvat gebracht en worden de bloedvaten van het bekken zichtbaar gemaakt. Het slangetje wordt uiteindelijk in het bloedvat gebracht wat de baarmoeder en myomen van bloed voorziet. Vervolgens sluit de arts het bloedvat dat het myoom van bloed voorziet af met kleine plastic of gelatine korreltjes. Na de embolisatie worden het slangetje en het buisje verwijderd.

Voor wie is embolisatie?

Embolisatie is vooral geschikt voor vrouwen die geen kinderen meer willen en die hevig bloedverlies tijdens de menstruatie als klacht hebben. Ook voor pijnklachten en 'druk' klachten kan embolisatie soms uitkomst bieden. Voor vrouwen die nog zwanger willen worden is het uitvoeren van een embolisatie af te raden.

Wie verricht embolisatie van myomen?

Uw gynaecoloog bespreekt met u de behandelmogelijkheden. Een embolisatie wordt verricht door een interventieradioloog. Een interventieradioloog is gespecialiseerd in het doen van ingrepen onder röntgendoorlichting.

Na de embolisatie

Meestal mag u 1-2 dagen na de embolisatie naar huis. Thuis houdt de pijn meestal de eerste week nog aan. Wij raden aan om de eerste week in ieder geval niet te werken. Soms ontstaat weken tot maanden na de embolisatie vaginale afscheiding. Dit komt door het krimpen van de myomen. Tampons mogen wel gebruikt worden. Geslachtsgemeenschap, zwemmen en in bad zitten is de de eerste twee weken na de embolisatie niet toegestaan.