Medicijnen bij myomen (vleesbomen in de baarmoeder)

Medicijnen (bijvoorbeeld hormonen) kunnen de klachten van myomen (vleesbomen in de baarmoeder) verminderen. Medicijnen kunnen er niet voor zorgen dat de myomen weggaan, vaak kunnen myomen wel iets kleiner worden.

Medicijnen (bijvoorbeeld hormonen) kunnen de klachten van myomen (vleesbomen in de baarmoeder) verminderen. Met name hevig menstrueel bloedverlies kan minder worden door medicamenteuze behandeling. Medicijnen kunnen er niet voor zorgen dat de myomen weggaan, vaak kunnen myomen wel iets kleiner worden.

Medicamenteuze behandeling kan niet-hormonaal of hormonaal. Niet hormonaal worden specifieke pijnstillers (NSAIDs) gebruikt die het bloedverlies kunnen verminderen. Andere mogelijkheden zijn medicijnen die de bloedstolling beinvloeden en hierdoor ook minder bloedverlies geven bijvoorbeeld het middel Cyklokapron(r). Daarnaast kan hormonale behandeling een mogelijkheid zijn, zoals de orale anticonceptiepil of een hormoonhoudend spiraal.

Medicijnen geven niet alleen minder bloedverlies maar kunnen ook de menstruatiepijn verminderen. Ook voorafgaand aan een operatie is soms een hormoonbehandeling nuttig. Doordat de myomen kleiner worden, is de operatie gemakkelijker.

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft gynaecologen die zijn gespecialiseerd in de behandeling van hevig bloedverlies tijdens menstruatie. Dat wordt vaak veroorzaakt door myomen in de baarmoeder. Een van de behandelingen bestaat uit hormonale medicijnen. Voor andere behandelingen, zoals embolisatie van myomen is er een goede samenwerking met de interventieradioloog. Dat is de arts die gespecialiseerd is in behandelingen met behulp van röntgenbeelden.