Aambeien afbinden

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten. U kunt ze het beste vergelijken met spataderen. Ze zitten alleen op een vervelende plaats, binnen de sluitspier van de anus. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. Het is een pijnlijk gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang. Soms bloeden ze, of raken ze ontstoken. Niet alle bloedingen uit de anus zijn het gevolg van aambeien.

De behandeling van aambeien

Aambeien kunnen op verschillende manieren behandeld worden:  

  • aambeien afbinden, rubberbandligatie: behandelaar chirurg of dermatoloog
  • aambeien opereren: behandelaar chirurg

De behandeling aambeien afbinden

Nadat u, met ontbloot onderlichaam, plaats genomen heeft op de proctologische onderzoekstoel, wordt bij dit onderzoek eerst de anus en de huid in de directe omgeving van de anus bekeken. Dit gebeurt met behulp van een kijker, die ook wel proctoscoop genoemd wordt. Bij het constateren van aambeien zal u gelijk behandeld worden. De aambei wordt hierbij met behulp van een zuigtang aangezogen, waarna hij met één of meerdere elastiekjes aan de basis wordt afgebonden. Na 2 tot 10 dagen is het afgebonden weefsel afgestorven en verlaat het, in de meeste gevallen onopgemerkt, vermengd met darminhoud, het lichaam via de anus.

Na de behandeling aambeien afbinden 

Licht bloedverlies, tot enkele dagen na de behandeling, is hierbij een normaal verschijnsel. Een vrij groot percentage van de op deze wijze behandelde patiënten kan last krijgen van enigszins onaangename gevoelens. Zoals pijn, loze aandrang en gevoel van een zwelling ter plekke, onmiddellijk na de ingreep. Dit houdt meestal tot meer dan drie dagen aan. Andere complicaties, zoals bloedingen, het niet kunnen plassen en koorts zijn gelukkig zeldzaam. Deze therapie is vooral geschikt bij graad 2 en graad 3 hemorroïden.

Pijnstilling

Bij het optreden van pijn na de behandeling kunt u een pijnstiller in de vorm van een tablet of zetpil met paracetamol gebruiken. Bij het gevoel van stuwing kan het raadzaam zijn op een opgerolde zakdoek te gaan zitten, liefst op een stoel met een stevige zitting. Hierbij dient de opgerolde zakdoek in voor-achterwaartse richting tussen de billen op de anus geplaatst te worden.

Proctologie en Ziekenhuis Gelderse Vallei

De polikliniek dermatologie beschikt over een proctologie spreekuur. Proctologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het rectum en de anus, de ziekten en afwijkingen ervan en hun behandeling. In verband met klachten die te maken hebben met uw anus, of de directe omgeving van de anus, hebt u het proctologie spreekuur bezocht. Na het noteren van uw klacht en uw verdere medische gegevens, vond het proctologisch onderzoek plaats. In de meeste gevallen wordt u aansluitend op het onderzoek, behandeld.