Aambeien operatie

Aambeien zitten in de anus. Het zijn gezwollen bloedvaten, vergelijkbaar met spataderen. Soms zijn de aambeien zo groot dat ze pijn doen en naar buiten puilen. Ze kunnen bloeden of gaan ontsteken. Dan is behandeling via een operatie nodig.

De behandeling van aambeien

Aambeien kunnen op verschillende manieren behandeld worden:  

  • aambeien afbinden, rubberbandligatie: behandelaar chirurg of dermatoloog
  • aambeien opereren: behandelaar chirurg

Aambeien opereren

Heeft u veel of grote aambeien, dan kiest de chirurg voor opereren. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg een reep slijmvlies net boven de aambeien, zodat ze kleiner worden en naar binnen trekken.

Een andere manier is de aambei in zijn geheel weg te halen. Deze laatste methode geeft na de operatie meer pijnklachten. De operatie vindt plaats onder algehele narcose of regionale anesthesie.

Onderzoek vooraf

Als uw arts kiest voor opereren, dan bezoekt u het preoperatief spreekuur. Op dit spreekuur ontmoet u de anesthesist. Hij of zij beoordeelt uw gezondheid en bespreekt of de operatie onder algehele narcose of onder regionale anesthesie kan plaatsvinden. Als de anesthesist aangeeft dat u veilig geopereerd kunt worden, wordt uw operatie ingepland en kunt u een oproep voor opname verwachten.

Proctologie en Ziekenhuis Gelderse Vallei

De polikliniek dermatologie beschikt over een proctologie spreekuur. Proctologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het rectum en de anus, de ziekten en afwijkingen ervan en hun behandeling.

In verband met klachten die te maken hebben met uw anus, of de directe omgeving van de anus, hebt u het proctologie spreekuur bezocht. Na het noteren van uw klacht en uw verdere medische gegevens, vond het proctologisch onderzoek plaats. In de meeste gevallen wordt u aansluitend op het onderzoek, behandeld.