Afstaande oren correctie

Bij afstaande oren of flaporen heeft de vorm van het kraakbeenskelet van de oorschelp een afwijking. Vaak staan de oren te ver van het hoofd af. Deze afwijking is aangeboren. Afstaande oren kunnen gecorrigeerd worden met een relatief eenvoudige operatie.

Wat zijn afstaande oren?

De oorschelp en de oorlel vormen samen het buitenste deel van het oor. De oorlel heeft geen kraakbeen. De oorschelp wel en dat is aan de voor- en achterzijde bedekt met huid. Bij flaporen is de plooi in dat kraakbeen niet goed gevormd. Daardoor staat de oorschelp te ver naar voren.

De operatie om de afstaande oren te verhelpen, kan bij volwassenen en bij kinderen. Bij kinderen is het kraakbeen vanaf  6 of 7-jarige leeftijd uitgegroeid. Eerder kunnen we de operatie dus niet uitvoeren.

Wanneer correctie van afstaande oren?

De operatie om de afstaande oren te verhelpen, kan bij volwassenen en bij kinderen. Bij kinderen is het kraakbeen vanaf  6 of 7-jarige leeftijd uitgegroeid. Eerder kunnen we de operatie dus niet uitvoeren.

Behandeling van afstaande oren

We maken een sneetje in de achterkant van het oor. Dan maken we de huid los van het kraakbeen en kerven kleine inkepingen in het kraakbeen. Zo ontstaat vanzelf een plooi. Soms is er zoveel kraakbeen dat we een klein stukje verwijderen. We zetten de plooi vast met oplosbare hechtingen. Ook voor het sneetje in de huid gebruiken we oplosbare hechtingen. De operatie aan 1 oor duurt ongeveer 30 minuten.

De operatie voor het  rechtzetten van afstaande oren bij kinderen tot 12 jaar gebeurt onder narcose. Bij kinderen onder 12 jaar en bij volwassenen kan de operatie onder plaatselijke verdoving op de poliklinische behandelkamer plaatsvinden.

Voorbereiding op behandeling van afstaande oren

Als u (of uw kind) lang haar heeft, maak dan een staart (liefst een vlecht) boven op het hoofd. Dit is makkelijk tijdens de operatie en later bij het dragen van het hoofdverband. Bereid uw kind goed voor op de operatie. Als het kind weet wat er gaat gebeuren, kan het de operatie achteraf beter verwerken. Boekjes hierover kunnen u helpen. U kunt deze halen bij de bibliotheek en de boekhandel.

Rookt u? Dan heeft u meer kans op problemen na de operatie. Het is daarom verstandig om (tijdelijk) te stoppen met roken. Doe dit vanaf enkele weken voor de operatie tot 3 weken na de operatie.

Na behandeling van afstaande oren

Na de operatie verbinden wij de oren met vette gaasjes, watten en een flinke zwachtel. Door de hoeveelheid verband op de oren, hoort u (of uw kind) misschien wat minder goed. Een week na de operatie mag het verband eraf. U mag daarna direct onder de douche de haren wassen. De oren kunnen dik en blauw zijn en gevoelig voor aanrakingen en temperatuurverschillen. Slaap 2 tot 5 weken met een elastische haarband. Dit voorkomt dat de oren naar voren klappen. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de oren er weer helemaal normaal uitzien en normaal aanvoelen.
 
Kinderen hebben na de operatie weinig of geen pijn. Volwassenen ervaren wel pijn. Deze is meestal binnen 2 dagen minder of weg. U mag pijnstillers (paracetamol) tegen de pijn innemen.

Behandeling afstaande oren en Ziekenhuis Gelderse Vallei

De operatie voor volwassenen vindt plaats bij plastische chirurgie en KNO.