Afstaande oren rechtzetten bij kinderen

Als de oren wat verder van het hoofd staan, kunnen deze dichter tegen het hoofd worden gezet. Hierbij zijn er geen klachten van de oren, maar is het cosmetisch gezien mooier. Het rechtzetten van de oren gebeurt tijdens een operatie.

Wanneer afstaande oren laten rechtzetten?

De operatie om de afstaande oren te verhelpen, kan bij volwassenen en bij kinderen. Bij kinderen is het kraakbeen vanaf  6 of 7-jarige leeftijd uitgegroeid. Eerder kunnen we de operatie dus niet uitvoeren. Lees hier meer over afstaande oren correctie bij volwassenen.

Voor de operatie van afstaande oren bij kinderen

Uw kind mag eten en drinken tot 6 uur voor de opnametijd in het ziekenhuis. Tot 2 uur voor de opnametijd mag uw kind alleen nog heldere dranken drinken. Zoals thee en ranja. Vanaf 2 uur voor de opnametijd tot na de operatie mag uw kind niets meer eten of drinken. Ook geen water! Het rechtzetten van de oren gebeurt onder algehele narcose. Uw kind krijgt de narcose toegediend via een kapje of een prikje. De anesthesist bespreekt dit vooraf met u.

Tegen de pijn

Voor en tijdens de operatie krijgt uw kind pijnstillers. Van tevoren krijgt u een recept voor medicijnen die uw kind thuis mag gebruiken. U kunt deze medicijnen vóór de opname ophalen bij de apotheek in het ziekenhuis. De verpleegkundige vertelt u hoe uw kind de medicijnen kan gebruiken.

Na de operatie van afstaande oren bij kinderen

Na de operatie komt uw kind terug op de kinder- en jongerenafdeling. Daar krijgt hij of zij drinken, een ijsje en eventueel wat te eten. Na ongeveer 2 uur mag uw kind naar huis. Als u wilt, krijgt u een folder mee met informatie over nazorg.

Goed om te weten

Voor u als ouder(s) goed om te weten:

  • er mogen 2 ouders of begeleiders aanwezig zijn op de kinderafdeling: broertjes of zusjes mogen helaas niet mee
  • kinderen tot en met 17 jaar mogen een ouder meenemen naar de operatiekamer, tot het moment dat de narcose werkt
  • op de uitslaapkamer mag 1 ouder mee