Angiografie: dotterbehandeling/stentplaatsing
Component Action Menu- ${title}
Angiografie: dotterbehandeling/stentplaatsing
Een dotterprocedure of stentplaatsing heeft als doel een vernauwing in het bloedvat te verwijden. Door een buisje in de liesslagader worden een draad en katheter ingebracht. Vervolgens worden foto's gemaakt van het bloedvat. Met een ballon wordt de vernauwing opgerekt. Een stent wordt geplaatst wanneer de ballon niet voldoende werkt.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Dotter of stent?
De meeste vasculaire interventies vinden plaats omdat er te weinig bloed door de bloedvaten kan stromen. Er is dan sprake van een vernauwing. Via de slagader wordt geprobeerd om een ballon op de vernauwde plek op te blazen (dotteren). Soms wordt er hierna nog een stent geplaatst, een soort buisje van gaas. De procedure vindt plaats onder röntgendoorlichting. Röntgendoorlichting is een soort röntgenfilm, waarvan het beeld direct zichtbaar is. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Dit betekent dat alleen de aanprikplaats (meestal de lies) wordt verdoofd. Voor dit onderzoek wordt u opgenomen.
Behandeltraject
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Ter voorbereiding op de behandeling is het van belang dat u:
- 2 uur voorafgaand aan het onderzoek nuchter blijft
- medicijnen alleen mag innemen in overleg met uw behandelend specialist, hierover krijgt u informatie in de opnamebrief
- u contact opneemt met uw behandelend arts indien u suikerziekte heeft en hiervoor Glucophage (Metformin) gebruikt
- wordt er een infuusnaaldje ingebracht in uw arm
- kan het zijn dat u ter bescherming van uw nierfunctie een infuus krijgt toegediend (soms wordt u hiervoor al een dag eerder opgenomen)
- wordt u verzocht voor de behandeling naar het toilet te gaan
- krijgt u voor u naar de afdeling radiologie wordt gebracht, rustgevende medicijnen
U neemt plaats op een onderzoekstafel, uw liezen worden ontsmet met alcohol en de hele tafel wordt steriel afgedekt. Vervolgens wordt uw lies verdooft. Onder geleide van een echo wordt de slagader aangeprikt. Een plastic buisje wordt in de slagader geplaatst. Door dit buisje wordt een katheter naar het onderzoeksgebied gebracht. Door de katheter wordt contrastvloeistof gespoten. Dit geeft een bittere smaak in de mond en een warm gevoel in het lichaam. U wordt verzocht goed stil te blijven liggen.
Wanneer de vernauwing goed in beeld is, wordt er tijdelijk een ballon ingebracht om deze op te rekken. Hierna worden opnieuw foto's gemaakt om het resultaat van de dotter te bekijken. Wanneer de vernauwing nog niet voldoende is opgeheven, wordt er een stent geplaatst. Het verdoven en het moment van dotteren kan als pijnlijk ervaren worden.
Na de behandeling moet het aanprikgaatje in de lies weer gesloten worden. Dit kan door handmatig afdrukken of door het plaatsen van een plugje in de lies (mynx of angioseal). De lies wordt hierna verbonden en u moet voor een bepaalde tijd plat blijven liggen (tussen de 1 en 4 uur). Daarna mag u overeind. Vervolgens mag u na controle van de zaalarts weer staan en lopen.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Goed om te weten
De eerste 2 dagen na het onderzoek mag u niet fietsen, zwaar tillen, zware inspanningen verrichten of veel bukken. Na 3 dagen mag u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken en na 1 week weer zware inspanningen verrichten en sporten.