Beademing (algemeen)

Patiënten met ademhalingsproblemen komen vaak op de IC. Wij proberen de ademhalingsproblemen te verbeteren. Meestal beginnen we met vormen van beademing die op of aan het lichaam gebeuren.

Zoals met een beademingsmasker. Maar soms is dit niet voldoende. Dan moeten we de patiënt beademen via een buisje in de keel.

Het buisje plaatsen

Het plaatsen van een buisje in de keel is een complexe procedure. Het is erg belangrijk dat de patiënt stil blijft liggen. Daarom geven we van tevoren een slaapmedicijn en een spierverslapper. Zo kunnen we het buisje veilig plaatsen en vastzetten. Als het buisje is geplaatst, sluiten we de patiënt aan op de beademingsmachine. Via het buisje komen lucht en zuurstof onder druk in de longen van de patient.

Praten is niet mogelijk

Patiënten die aan de beademingsmachine liggen, kunnen niet praten. Dit komt doordat het buisje in de keel tot voorbij de stembanden zit. Hierdoor is het voor de patiënt fysiek onmogelijk om klanken te maken die nodig zijn voor de spraak. Daarnaast worden veel patiënten met medicijnen in slaap gehouden. Dit maakt communicatie ook onmogelijk.

Eten en drinken

Als het buisje is geplaatst, mag de patiënt niet meer eten en drinken. Zo voorkomen we dat de patiënt zich verslikt of dat de stembanden beschadigen. De patiënt krijgt dan voeding via een slangetje. Dit noemen we sondevoeding. Dit kan alleen als de darmen goed functioneren. Is dat niet het geval, bijvoorbeeld vanwege een operatie aan de darmen? Dan krijgt de patiënt voeding via een infuus.

Nadelen van beademen via een buisje

Beademen via een buisje heeft de overlevingskansen van patiënten enorm verbeterd. Maar toch is beademen op deze manier niet helemaal zonder risico. Het komt weleens voor dat patiënten een longontsteking krijgen. Het buisje in de longen maakt een aantal belangrijke verdedigingsmechanismen van het menselijk lichaam onmogelijk. Een patiënt kan bijvoorbeeld geen slijm ophoesten. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om een longontsteking te veroorzaken.

Weer zelf ademen

Is de toestand van de patiënt verbeterd? Dan mag hij of zij weer zelfstandig gaan ademen. De patiënt moet dan leren om onafhankelijk van de beademingsmachine adem te halen. Hoe lang dit duurt, is voor iedereen anders. Het kan dagen tot weken duren. Hoe langer iemand aan de beademingsmachine heeft gelegen, hoe langer het meestal duurt voordat hij weer zelf kan ademen.