Behandeling met radioactief jodium

Het doel van deze behandeling is dat uw schildklier minder schildklierhormoon gaat produceren en/of afneemt in omvang. De behandeling is eenvoudig en pijnloos en bestaat uit het doorslikken van een capsule.

Voorbereiding behandeling

De medicijnen die u gebruikt voor de schildklier mag u niet meer gebruiken vanaf 5 dagen voor tot en met 7 dagen na de dag van de behandeling. De ochtend van de behandeling dient u nuchter te zijn, u mag wel water drinken.

Naast deze voorbereidingen zijn er nog een aantal zaken waar u op moet letten. De informatie hierover kunt u vinden in de folder.

Uitvoering van de behandeling

U krijgt een capsule met een therapeutische dosis radioactief jodium, deze capsule neemt u in met een slokje water. Hierna mag u gedurende 1 uur niet eten of drinken. Na dit uur wordt de straling op 1 meter afstand van uw lichaam gemeten. Aan de hand van deze meting  wordt de tijdsduur bepaald van de leefregels waaraan u zich moet houden.

Na de behandeling

Er zijn leefregels die gedurende de eerste 2 dagen gelden na inname van de capsule en leefregels gedurende de gehele periode dat u leefregels moet volgen. Lees daarom deze leefregels in de folder goed door.

Ziekenhuisopname

Bij een onverwachte ziekenhuisopname in de periode waarvoor deze gedragsregels gelden, moet u contact op (laten) nemen met een van de nucleair geneeskundigen van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Dat zijn Dr. C.D.L. Bavelaar-Croon, Dr. J. D.C.S Kuyvenhoven en Drs. C. Le.  Zij zijn te bereiken via het centrale nummer van Ziekenhuis Gelderse Vallei: (0318) 43 43 43.

Zwanger of borstvoeding

Indien u zwanger bent of borstvoeding geeft, neem dan van tevoren contact op met onze afdeling.