Bekkenfysiotherapie

Bekken(bodem)fysiotherapie heeft als doel de beweeglijkheid, de kracht en de coördinatie van de bekkenbodem te verbeteren. Hierbij wordt veel geoefend in het op de juiste manier aanspannen van de bekkenbodem: het zogenaamde 'selectief' aanspannen. Vervolgens worden de oefeningen uitgebreid in kracht en tijdsduur.

Start van bekkenfysiotherapie

Met bekkenfysiotherapie wordt meestal gestart na een lichamelijk onderzoek. Een manier om de spanning van de bekkenbodemspieren te controleren, is via de ademhaling. Wanneer de bekkenfysiotherapeut dit uitlegt en controleert, kan hij ook voelen hoe de bekkenbodem hierop reageert. Meer nauwkeurig kan dit via een inwendig onderzoek. Dit is vaak, maar niet altijd nodig.

Oefeningen voor de bekkenbodem

Na het ervaren van spanning en ontspanning van de bekkenbodem, worden de oefeningen uitgebreid met het langer vasthouden van de spanning, het vergroten van kracht of langer volhouden van de ontspanning. Dit vergt concentratie; het advies is dan ook om dit thuis in een rustige omgeving te herhalen. Als u de oefeningen eenmaal beheerst is het mogelijk deze te allen tijde uit te voeren. Een belangrijke toepassing hierbij is het toiletgedrag.

De eerste behandelingen worden vaak een keer per week gepland. Daarna volgt al snel een langere periode tussen de afspraken. Meestal zijn 6 tot 8 behandelingen voldoende en worden deze verspreid over enkele maanden.  Vast onderdeel van de behandeling is het bespreken van het eet-, drink- en beweeggedrag.

Wanneer kan bekkenfysiotherapie helpen?

Bekkenfysiotherapie kan helpen bij bekkenbodem problemen, zoals verzakkings- en incontinentieproblemen, maar ook bij ontlastingsproblemen en seksuele problemen.

Waar kunt u terecht voor bekkenfysiotherapie?

Deze behandeling kan plaats vinden bij het bekkenbodemcentrum. En ook bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut in uw omgeving.

Bekkenfysiotherapie en Ziekenhuis Gelderse Vallei

De bekkenfysiotherapeuten in Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn gespecialiseerd in hun vakgebied. Zij hebben ruime ervaring in de behandeling van patiënten die door de medisch specialisten van het ziekenhuis worden doorverwezen. De samenwerking met de verwijzers is intensief. Er zijn korte communicatielijnen met urologen, gynaecologen, maag-, darm- en leverartsen, chirurgen, seksuologen en psychologen.