Bestraling

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

Bestraling bij kanker

Bestraling beschadigt het erfelijk materiaal in kankercellen. Deze kankercellen verliezen daardoor het vermogen om te delen en gaan dood. Bestraling is een plaatselijke behandeling. Gezonde cellen in de omgeving worden zoveel mogelijk gespaard. De straling die gebruikt wordt is onzichtbaar, niet te ruiken en niet te voelen.

Bestraling kan op 2 manieren worden toegepast, namelijk als uitwendige bestraling en als inwendige bestraling. Uitwendige bestraling wordt het meest gegeven. Bestraling kan uw enige behandeling zijn. Bestraling kan ook gegeven worden als aanvulling op een operatie of in combinatie met chemotherapie.

Radiotherapiegroep

Een bestralingsbehandeling wordt uitgevoerd door de Radiotherapiegroep (RTG). Meer informatie over bestraling vindt u op de website van de Radiotherapiegroep.

Bestraling in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Een bestralingsbehandeling wordt uitgevoerd door de Radiotherapiegroep (RTG). Sinds januari 2014 heeft de RTG 2 bestralingsunits en behandelruimten in het oncologisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Bestraling is ook mogelijk in Ede.