Bevallen in bad

In Ziekenhuis Gelderse Vallei kunt u bevallen in bad. De warmte van het water biedt ontspanning. Dit kan erg prettig zijn tijdens de bevalling. U kunt het bevalbad gebruiken in overleg met ons en uw verloskundige.

Bevallen in ons bevalbad

Komt u voor een poliklinische bevalling naar Ziekenhuis Gelderse Vallei? Dan kunt u bevallen in ons bevalbad. Uw eigen verloskundige en een verpleegkundige zijn hierbij aanwezig. Een warm bad heeft verschillende voordelen tijdens de bevalling:

  • u kunt een prettige houding aannemen
  • de warmte werkt ontspannend voor zowel lichaam als geest
  • de warmte dempt de pijn

Hierdoor kan de ontsluitingsfase sneller verlopen. U kunt met uw verloskundige bespreken of een badbevalling iets voor u is en of de verloskundige u daarbij wil begeleiden.

Vooraf aanschaffen

Wilt u gebruik maken van het bevalbad? Dan moet u van tevoren een disposable pakket kopen. We hebben dit nodig tijdens de bevalling. In het pakket zitten een wegwerp zeil, schepnetje, slangen en lange handschoenen. Het disposable pakket kost € 89,50. U kunt het pakket kopen in het ziekenhuis.

Hulp van uw partner

Van uw partner verwachten wij veel steun bij het gebruik van het bevalbad. Zoals hulp bij het opzetten, legen en schoonmaken van het bad. Uw partner is hiervoor verantwoordelijk, samen met de verloskundige. Ook is het fijn als uw partner kan helpen bij het in en uit bad gaan. In de handleiding bij het bad staat hoe u het bad kunt gebruiken. De verpleegkundige die bij uw bevalling is, zal assisteren waar nodig.

Wat moet u meenemen?

Uw partner en u moeten een aantal dingen meenemen naar een badbevalling:

  • zwembroek man (verplicht)
  • eventueel zwemkleding vrouw
  • groot badlaken
  • slippers en badjas (niet noodzakelijk, wel handig)

Tips

Een aantal tips bij een bevalling in bad:

  • drink regelmatig om uitdroging te voorkomen
  • ga elke 2 uur even uit bad om naar wc te gaan en eventueel rond te lopen: het aannemen van een andere houding bevordert de weeën

Extra zorg buiten het bad

Heeft u extra zorg nodig? Dan kunnen wij uw bevalling buiten het bad verder begeleiden. Het deskundig team bespreekt dit dan met u. Wij doen dan extra controles van de hartactie van het kind (via een CTG (hartfilmpje)). Dit is niet mogelijk in bad.

Ervaring

Monique Rutten is de eerste vrouw die in Ziekenhuis Gelderse Vallei poliklinisch in bad is bevallen. Over de bevalling en geboorte van zoon Sam vertelt zij: ‘Het warme water zorgde ervoor dat ik mij zo goed mogelijk kon ontspannen. Ook vond ik het erg mooi dat Sam rustig en warm aan de buitenwereld kon wennen.’