Bevalling (poli)klinisch - begin van de bevalling

Het is niet altijd mogelijk om thuis te bevallen. Om medische redenen is het soms beter of zelfs noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Lees hier wat u moet weten over het begin van een (poli)klinische bevalling.

Wat is een (poli)klinische bevalling?

Bij een poliklinische bevalling komt u vlak voor de bevalling naar Ziekenhuis Gelderse Vallei. Na de geboorte van uw kind gaat u weer naar huis, zo snel als dat kan.
Bij een klinische bevalling is er een medische reden waardoor het noodzakelijk is dat u in het ziekenhuis bevalt.

Goede voorbereiding helpt

Het is niet te voorspellen hoe u de bevalling zult ervaren. U heeft er vast veel over gelezen. Misschien heeft u een zwangerschapscursus gevolgd. Het is belangrijk om u voor te bereiden. Ook wij leggen u uit wat u kunt verwachten. We proberen u zo goed mogelijk te begeleiden. Heeft u speciale wensen? Bespreek die dan gerust met ons. Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt.

Lees ook meer over

Begin van een bevalling

In de laatste weken van uw zwangerschap kunt u vaker en pijnlijkere harde buiken krijgen. De pijn is kort en lijkt op menstruatiekramp. Er zit geen regelmaat in. Dit kan langere tijd aanhouden. Deze harde buiken worden ook wel voorweeën genoemd. Twijfelt u of u voorweeën of ontsluitingsweeën heeft? Neem dan gerust contact met ons op.

In de zwangerschap wordt de baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Door de (voor)weeën wordt de baarmoedermond week en soepel en opent een beetje. Dan kan de slijmprop loskomen. U kunt ook een beetje bloed verliezen. Het verliezen van de slijmprop of bloed zegt niks over het moment waarop de bevalling begint. Als de slijmprop loskomt, hoeft u ook geen contact met ons op te nemen. Is het bloedverlies niet slijmerig, maar helderrood? En lijkt het in hoeveelheid op een menstruatie? Neem dan wél contact op.

Bij 10% van de vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Het kan gebeuren dat u ineens veel vruchtwater verliest en dat het vruchtwater daarna blijft lopen. Het kan ook zijn dat u twijfelt of u vruchtwater verliest, omdat u steeds een klein beetje vocht verliest. Probeer dan een beetje vocht op te vangen in een potje en neem contact met ons op. Doe dit zeker als de baby niet (goed) is ingedaald. U kunt dan het beste direct naar het ziekenhuis komen in liggende/halfzittende houding.

Vruchtwater is meestal kleurloos of roze, soms met witte vlokjes. Dit is huidsmeer van de baby. Het kan ook zijn dat het vruchtwater bruin of groen is. Dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Dit kan betekenen dat de baby het benauwd heeft (gehad). Wij houden de conditie van uw baby dan extra goed in de gaten. Dit doen we met een CTG (hartfilmpje) en soms een microbloedonderzoek. Blijkt dat uw baby inderdaad in het vruchtwater heeft gepoept? Dan blijven u en de baby na de bevalling een aantal uur in het ziekenhuis. Zo kunnen we goed observeren of de baby last heeft van vruchtwater dat hij misschien heeft binnengekregen.