Bevalling (poli)klinisch - nageboorte

Het is niet altijd mogelijk om thuis te bevallen. Om medische redenen is het soms beter of zelfs noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Lees hier hoe de nageboorte verloopt.

De nageboorte

Nadat uw baby is geboren, moet de placenta nog geboren worden. Dit noemen we de nageboorte. Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt. Zo komt de placenta los van de baarmoeder. Het is belangrijk dat de baarmoeder goed samentrekt. Dit voorkomt veel bloedverlies. U krijgt daarom een extra dosis oxytocine via een infuus of via een prik in uw bovenbeen. Als de placenta geboren is, controleren we of placenta en vliezen compleet zijn. U mag de placenta bekijken en mee naar huis nemen. Wilt u dat niet? Dan ruimen wij de placenta op.

Als de placenta niet spontaan geboren wordt

Het kan gebeuren dat de placenta niet spontaan geboren wordt. Is dat na een half uur nog niet gebeurd? Dan controleren we of uw blaas leeg is. Een volle blaas kan er namelijk voor zorgen dat de placenta niet geboren kan worden. Als het legen van uw blaas niet helpt, krijgt u een sterker medicijn om de baarmoeder te laten samentrekken. Helpt ook dit niet en is de placenta na een uur nog niet geboren? Dan verwijderen we de placenta tijdens een operatie. Ook als u veel bloed verliest, kan dit een reden zijn om de placenta operatief te verwijderen.

Hechten

Nadat de placenta geboren is, controleert de arts of verloskundige uw schaamlippen en perineum (het gedeelte tussen de vagina en de anus) of u bent ingescheurd. Ook kan het zijn dat er een knip is gezet. Het is belangrijk dat scheurtjes en een knip netjes gehecht worden. Het hechten gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het komt voor dat iemand zover is ingescheurd dat de kringspier van de anus is beschadigd. Dan gebeurt het hechten op de operatiekamer onder narcose. Heeft u hechtingen? Dan is het verstandig om tijdens het plassen te spoelen met lauwwarm water. U kunt dit doen door te plassen onder de douche. U heeft dan minder last van een prikkend gevoel. Spoelen is ook de enige goede manier om de hechtingen goed schoon te houden.