Bevalling (poli)klinisch - tijdens de bevalling

Het is niet altijd mogelijk om thuis te bevallen. Om medische redenen is het soms beter of zelfs noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Lees hier hoe een (poli)klinische bevalling verloopt.

Verloop van een (poli)klinische bevalling

Een bevalling verloopt in 3 fasen:

De ontsluiting

Door hormonen wordt de baarmoedermond weker, soepeler en korter. Er ontstaan ontsluitingsweeën. Die zijn nodig om de baarmoedermond te openen. Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat de baarmoederspier gaat samentrekken. De baarmoeder doet dat steeds krachtiger en frequenter. Het hoofdje van de baby drukt de baarmoedermond millimeter voor millimeter open, zodat het uiteindelijk geboren kan worden.

Hoe lang duurt de ontsluitingsfase?

Het is moeilijk aan te geven hoe lang de ontsluitingsfase zal duren. Bij een eerste kindje duurt het waarschijnlijk langer dan bij een volgende bevalling. Tijdens de eerste centimeters ontsluiting zijn de weeën nog niet heel krachtig. Er zitten vaak langere pauzes tussen. Daarom duren de eerste centimeters vaak langer. Als de ontsluiting ongeveer 4 tot 5 centimeter is, komt de bevalling in een stroomversnelling. De weeën doen dan behoorlijk pijn en duren langer. Ze komen meestal om de 2 minuten en duren wel 1 minuut. Gemiddeld vordert de ontsluiting in deze fase met 1 centimeter per uur. Vaak heeft u slijmerige, bloederige afscheiding. De vliezen breken meestal spontaan. Als dit niet gebeurt, prikken wij de vliezen door. De arts of verloskundige voelt regelmatig hoe de ontsluiting vordert.

De uitdrijving

Als de baarmoedermond 10 centimeter open is, begint de uitdrijvingsfase. In de uitdrijvingsfase mag u uw kindje naar buiten persen. Bij een eerste bevalling duurt dit vaak een uur. Het is belangrijk dat u goed naar de instructies van de arts of verloskundige luistert.