Behandeling Biologische klok stoornis
Component Action Menu- ${title}
Behandeling Biologische klok stoornis
Een stoornis in het slaap-waakritme kan onder meer worden behandeld met melatonine, lichttherapie, chronotherapie of cognitieve gedragstherapie. De behandeling is gericht op het herstellen van het biologische klok ritme. Overleg deze behandelingen met uw huisarts of behandelend specialist.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Behandeling met melatonine
Melatonine kan de biologische klok vervroegen. Doordat u 3 tot 5 uur voordat uw eigen melatonineproductie op gang komt, melatonine inneemt. Krijgt uw lichaam krijgt eerder het signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Daarvoor is het belangrijk om te meten op welk tijdstip uw eigen melatonine-aanmaak op gang komt. Hiervoor wordt een speekseltest gedaan.
Behandeling met lichttherapie
Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van helder kunstlicht dat vergelijkbaar is met daglicht. Dit kan uw biologische klok in de goede richting beïnvloeden, mits het op het juiste tijdstip wordt toegepast. Voor deze therapie is het daarom ook noodzakelijk eerst te meten op welk tijdstip uw eigen melatonine-aanmaak op gang komt.
Behandeling met chronotherapie
Bij chronotherapie wordt uw bedtijd in stappen aangepast, totdat het slaap-waakritme weer normaal is.
Behandeling met cognitieve gedragstherapie
Bij cognitieve gedragstherapie leert u verkeerd slaapgedrag af en leert u goed slaapgedrag aan.
Veelgestelde vragen
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Wat is melatonine en wat doet het?
Melatonine is een stof in uw lichaam (hormoon) dat uw biologische klokritme regelt. De biologische klok volgt het dag-nachtritme: overdag is uw lichaam actief en in de loop van de avond gaat het in rust. Bij volwassenen tussen 21.00 — 23.00 uur. Melatonine maakt u slaperig en helpt u bij het inslapen. Melatonine wordt aangemaakt in de hersenen.
Kan ik zelf melatoninetabletten kopen?
Wij adviseren u om niet zomaar melatoninetabletten te gebruiken. Het juiste tijdstip van inname wordt namelijk bepaald door het moment waarop uw lichaam zelf melatonine aanmaakt. Dit is dus persoonlijk. Verkeerd gebruik van melatoninetabletten kan uw biologische klokritme nog verder verstoren. Gebruik melatonine daarom alleen in overleg met uw arts.
Hoe wordt gemeten wanneer mijn lichaam melatonine produceert?
Uw eigen aanmaak van melatonine wordt gemeten via een speekseltest. Na verwijzing van uw (huis)arts ontvangt u thuis 5 buisjes met daarin kauwwatjes. Op vastgestelde tijdstippen moet u op een watje kauwen totdat het goed nat is. Na het uitvoeren van de test stuurt u de gebruikte kauwwatten naar het aangegeven adres. In het laboratorium in het ziekenhuis worden deze kauwwatjes verder geanaliseerd.
Ik gebruik melatoninetabletten. Als ik later naar bed wil, moet ik de tabletten dan ook later innemen?
Nee, u neemt de tabletten altijd op hetzelfde tijdstip in. Als u de tijdstippen wisselt, verstoort u uw biologische klok. Als u zo nu en dan een keer veel later naar bed wilt gaan, kunt u die avond beter geen melatonine innemen. Het is verstandig dit niet vaker dan 1 keer per week te doen.
Ik ben vergeten mijn melatoninetablet in te nemen. Wat moet ik doen?
Ontdekt u dit binnen een half uur na het voorgeschreven tijdstip? Dan kunt u het tablet alsnog innemen. Is het later? Dan neemt u die avond het tablet niet in.
De klok wordt verzet naar zomer - of wintertijd. Op welk tijdstip neem ik de melatoninetablet in?
Op de zaterdagavond voordat de klok verzet wordt, neemt u geen melatonine in. De volgende dag neemt u de melatonine in op het voorgeschreven tijdstip.
Kan ik verslaafd raken aan melatoninetabletten?
Nee, melatonine geeft geen gewenning. U kunt er op elk moment mee stoppen.
Hoe lang moet ik melatonine gebruiken?
Dat verschilt per persoon. Bij een verstoord biologisch klokritme wordt melatonine vaak minimaal een half jaar ingenomen. Daarna kunt u eventueel proberen te stoppen. Overleg dit altijd eerst met uw huisarts of behandelend specialist.
Ik gebruik nu een paar weken melatonine en ik merk minder resultaat. Wat moet ik doen?
Stop eerst 5 dagen met de melatonine. Na 5 dagen begint u weer. Merkt u geen verbetering? Neem dan contact op met uw huisarts of specialist. Het kan zijn dat de dosering aangepast moet worden.
Is een overdosis melatonine erg?
Bij een te hoge dosis melatonine kan de stof in uw lichaam gaan opstapelen. U merkt dan minder resultaat. Denkt u dat u een overdosis heeft gehad? Neem dan contact op met uw huisarts of specialist.
Ik ga op reis door een tijdzone. Op welk moment neem ik de melatonine in?
Reist u in de avond? Neem dan geen melatonine in. Neem de tablet in als u op uw bestemming aankomt. Reist u overdag? Neem dan de avond daarvoor nog wel melatonine in. De volgende tablet neemt u als u op uw bestemming aankomt.
Ik heb mijn dag nachtritme omgedraaid. Kan ik melatonine innemen?
Het terugdraaien van een omgekeerd dag-nachtritme vereist een goede diagnose en begeleiding. Vraag uw huisarts u te verwijzen naar een deskundige van een slaapcentrum.