Blaastraining

Op onze kurkdroog polikliniek komen kinderen en jongeren van 4-18 jaar met plasproblemen. Zij hebben bijvoorbeeld last van ongewild urineverlies overdag, vaak of juist weinig plassen, ’s nachts in bed plassen of regelmatig blaasontstekingen. We bekijken de oorzaak van de klachten en maken een training op maat.

Voorbereiding thuis

U krijgt van tevoren een blaasdagboek opgestuurd. Wilt u dit thuis goed invullen en meenemen naar uw eerste bezoek aan het ziekenhuis? Daarmee krijgen wij een goed beeld van de situatie.

Eerste bezoek

Om het blaasprobleem van uw kind goed te kunnen behandelen, moeten we weten wat de oorzaak is. Om daarachter te komen, komt u samen een ochtend of middag naar het ziekenhuis. In een langer durende afspraak doen we dan verschillende onderzoeken. Dit scheelt u een aantal bezoeken aan het ziekenhuis. En we kunnen direct een behandelplan maken.

Tijdens het eerste bezoek doen we het volgende:  

  • we meten lengte, gewicht en bloeddruk van uw kind  
  • u heeft met uw kind een afspraak bij de urotherapeut die kijkt wat er aan de hand is
  • uw kind krijgt een lichamelijk onderzoek bij de kinderarts  
  • uw kind moet een aantal keer op de computerwc plassen: dit heet ook wel uroflowmeter. Hierin zit een apparaat dat onder andere de kracht van de straal en de geplaste hoeveelheid berekent. Hiermee wordt het plaspatroon van uw kind vastgelegd. Uw kind krijgt daarom veel te drinken tijdens de afspraak.  
  • we maken een echo van de blaas  
  • u krijgt een film te zien waarin wordt verteld wat belangrijk is om goed te kunnen plassen  
  • heeft uw kind 3 keer een computerplas gedaan, dan mag u naar huis

Door al deze onderzoeken krijgen we duidelijkheid over het plasprobleem van uw kind. Met de informatie maken we een training die past bij het probleem. U wordt hierover gebeld. We maken dan ook een nieuwe afspraak om de training te starten.

De patiënt vertelt

Lees de ervaringen van onze patiënten.

‘Plassen, rusten, plassen’, het werkt

De training

Tijdens de training krijgt u uitleg over het specifieke probleem van uw kind. Uw kind leert hoe, wanneer en hoe vaak het moet plassen. Soms krijgt uw kind ook medicijnen. Kinderen die in bed plassen hebben vaak hulp aan een plaswekker en een speciaal trainingsprogramma.
Bij de training horen ook een aantal controles in het ziekenhuis. We bespreken dan hoe het gaat. Vaak maken we ook weer een uroflowmetrie of een echo van de blaas.