Blokkade ganglion stellatum
Component Action Menu- ${title}
Blokkade ganglion stellatum
Het ganglion stellatum is een zenuwknoop in de hals. Deze zenuwknoop ligt naast de adamsappel en is verantwoordelijk voor onwillekeurige processen in de arm zoals het reguleren van de bloedvoorziening, zweten, haar- en nagelgroei en pijnsignalen. Door het ganglion stellatum tijdelijk te verdoven, wordt geprobeerd deze processen te beïnvloeden.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Wanneer vindt deze behandeling plaats?
De behandeling kan worden toegepast bij:
- zenuwpijn in de onderkaak, nek, schouder, borst en arm
- een complex regionaal pijnsyndroom (voorheen posttraumatische dystrofie) van de arm
- opvliegers als bijwerking van anti-hormonale medicatie bij oncologische behandelingen
Voorbereiding behandeling
U mag voor de behandeling gewoon alles eten en drinken, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Het betreft een poliklinische behandeling.
Tijdens de behandeling
U ligt op uw rug op de behandeltafel. U heeft een opgerolde handdoek onder uw nek. Bij een proefblokkade van het ganglion stellatum plaatst de anesthesioloog onder röntgendoorlichting of onder echogeleide een naaldje in de hals, naast de adamsappel. U krijgt contrastvloeistof ingespoten zodat de arts de positie van de naald kan controleren. Vervolgens krijgt u verdoving toegediend. Het effect van de behandeling houdt enkele uren aan.
Bij een goed resultaat van de proefblokkade kan deze worden herhaald of kan de zenuwknoop door middel van warmte langdurig worden uitgeschakeld. Deze warmte wordt opgewekt door radiofrequente stroom. De stroom verwarmt de naald die door de arts bij de zenuw wordt geplaatst. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.
Na de behandeling
Het resultaat van een proefblokkade kan meestal direct na de behandeling worden beoordeeld. Het is ook mogelijk dat u pas na enkele dagen effect bemerkt. Of de behandeling door middel van naaldverhitting het beoogde effect heeft gehad, kan pas na enkele weken worden beoordeeld. Ook hier geldt dat er al eerder een verandering kan optreden. Denk hierbij aan vermindering van de pijnklachten en een betere doorbloeding van de hand, waardoor deze warmer aanvoelt.
Korte toegangstijden
In ons pijncentrum werkt een multidisciplinair team van anesthesiologen, pijnconsulenten, psychologen, neurologen en verpleegkundigen samen om u de best mogelijke zorg te bieden.
Omdat wij beseffen dat u zowel bij acute als chronische pijn snel geholpen wilt worden, hanteren we korte toegangstijden. We beschikken over een eigen behandelcentrum waar we u snel en adequaat kunnen helpen. Vanwege onze korte toegangstijden ontvangen we patiënten uit heel Nederland.